Stockholms landstings dyra upphandling

Stockholms landstings dyra upphandling. Billiga strumpor byttes mot dyra Här kommer de fakta som presenterats på SVT text. 2014 vann medicinleverantören Onemed Sverige AB upphandlingen om förbrukningsvaror i sjukvården i Stockholms läns landsting, (SLL) Deras bud var det absolut lägsta.

Mer än en halv miljard billigare än de andra buden. Det skulle kosta landstinget 500 miljoner för fem år. Men redan efter ett år har det kostat 465 miljoner kronor – nästan hela beloppet. Det innebär att upphandlingen var 5ggr dyrare. Avtalet var utformat så att leverantören tillhandahöll ett första och ett andra val, med stor prisskillnad. Den billigare kompressionsstrumpan t.ex kostade 100 kr, den dyra 6.000 kr.

I 91 proc av fallen skulle förstahandsvalet levereras, enligt avtalet. SLL och Onemed var oense om hur 91-procentsregeln ska tolkas. Onemed har dessutom flyttat produkter mellan första- och andrahandsvalen i sin beställningsportal. Onemed hävdade att man följt avtalet och att landstinget missförstått sina egna beräkningar. Landstinget har avslutat avtalet, men kritiker anser att det innebär ännu en fördyring.

En analys av vad som skett pågår i
SLL. Men i det avslutsavtal som gjorts har landstinget förbundit sig att inte ställa ytterligare krav på bolaget.

Nu gör Miljöpartiet den omtalade strumpskandalen i Stockholms läns landsting till en domstolsfråga. Partiet vänder sig emot hur det kritiserade avtalet avslutats, och anser det blir dyrt och dåligt för Stockholms skattebetalare.

MP vänder sig mot att avslutsavtalet
inte var politiskt beslutat och vill
få det prövat av förvaltningsrätten.
Eftersom avtalsvärdet är mycket större än förvaltningschefens delegation tror MP att detta avtal är ogiltigt och då vill man pröva frågan juridiskt. Det finns att läsa i ett pressmeddelande av MP:s gruppledare i landstinget

Det kommit fram att Landstinget i Stockholms län lovar ställa upp som positiv referens till företaget Onemed, trots att detta tagit flera gånger mer betalt än man haft rätt till, avslöjar SVT.

SVT Nyheter har tidigare avslöjat att
bolaget, genom att flytta produkter på sin prislista – bland annat specialstrumpor – höjt kostnaden för avtalet. Mejlväxling visar att bolaget vill att man tillsammans med landstinget undviker negativ publicitet. Landstinget har lovat att framhålla de ”positiva erfarenheterna” av avtalet, bekräftar
sjukvårdsdirektör Barbro Naroskyin.

Man kan fråga sig varför det alliansstyrda styrda landstinget gör den här typen av upphandling och dessutom mer eller mindre mörkar den. Det här avtalet gjordes under Filippa Reinfeldts tid som ledare i landstinget. Nu har hon slutat och har gått till ett privat bolag som gör affärer med offentlig sektor. Hon ledde en stor del av privatiseringen inom landstinget vilket gett en del företag med stora vinster på välfärden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.