Kan Trump svära eden som president

Kan Trump svära eden som president. Frågan ställs om han fortfarande kontrollerar sitt affärsimperium när han svärs in som president. Då riskerar han politiska konflikter, jävsanklagelser eller till och med att ställas inför riksrätt. Därför är det ont om tid att hitta en lösning på hur hans företag ska skötas medan han är i Vita huset, skriver Politico.

Den lösning som oftast nämns, att han ska lämna över kontrollen till sina barn löser inte frågan om Trumps intressekonflikter säger Richard Painter, juridisk rådgivare till George W Bush, till Washington Post.
Painters förslag, som han framfört till Trumps stab, är att Trump säljer företagen genom att börsintroducera dem. Kritiker menar att lösningen är orealistisk dels för att det för kort om tid, dels för att det skulle innebära att det tar ifrån barnen kontrollen av familjeimperiet.

Vi får väl se även om jag tror att det blir barnen som tar över. För mig låter det orimligt att det automatiskt skulle kunna bli riksrätt. Det måste tycker jag visa sig att det gjorts något brottsligt först. Man kan väl inte straffas för att man varit företagare. Samtidigt borde Donald Trump ha tänkt på detta före han gav sig in på att bli nominerad för nu blir det svårt att hinna med något.

2 kommentarer

  1. Lars Flemström

    Han är faktiskt kommen till den åldern, då företagare redan har planerat hur det generationsskifte, som ändå måste ske, ska gå till. Dessutom torde problemet att ledande politiker har egna affärsinrtressen, som kan gynnas /missgynnas de politiska besluten, inte vara någonting nytt i amerikansk politik. Som exempel var Clinton-administrationen rejält insyltad i vinstintressena (sol och vind) i klimathysterin. Vilket kan vara en förklaring till att bl.a. kolgruve-arbetarna inte ville ha en ny Clinton i Vita Huset. Vad är sanning? Och vad är sanning om den ryska gasledningen, som ska förse Nato-landet Tyskland med rysk naturgas? Driver det neutrala Sverige ett eget krig mot Ryssland? Är den svenska hållningen i frågan en markering mot Putin eller Trump? Eller mot de europeiska Nato-länder (bl.a. Tyskland?), som vill att Nato ska vara den fredsorganisation, som organisationen påstår sig vara?

    Det kan kanske vara värt att fundera på vem som med tiden kommer att efterträda Trump som president i ett USA, som utvecklas alltmer i riktning mot en ärftlig monarki. Blir Michelle Obama eller Melania Trump? Eller ännu en come back för dynastin Clinton? Eller för Jeff Bush?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      När det gäller hamnarna så är inte det en ska för staten att lägga sig i. Det går tusentals båtar till Svenska hamnar från länder som har mindre demokrati än i Ryssland

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.