Brist på personal inom sjukvården

Brist på personal inom sjukvården. Det var ett tema i Agenda i söndags. Bristen gäller i stort sett alla personalgrupper i sjukvården men finns inom många andra områden. Ansvaret för detta ligger på den alliansregering som satt fram till valet 2014 och vars budget blev antagen även 2015 med stöd av Sverigedemokraterna. I söndags såg jag på Agenda i TV och där berättade ministern Gabriel Wikström vilka beslut som regeringen nu tagit för att rätta till problemen men det tar tid

Han försökte förklara det för Mats Knutsson men han begrep inte att det tar flera år för att få genomslag med en ökad utbildning. Knutsson upprepade flera gånger, vad gör ni då det är brist på folk men han förstod inte eller ville inte förstå att personalbristen är föranledd av att alliansen inte satsade mer på utbildning av personal till sjukvården trots att det var väl känt att det skulle bli stora pensionsavgångar framöver.

Det tar tid att läka alla sår efter en dålig utbildningspolitik där det krävs en längre utbildning. För alliansen var och är det viktigare med lägre skatter fler privata alternativ som aldrig kan lösa att det finns för få utbildade. Att inte en erfaren journalist som Mats Knutsson vet att det tar 3 år att utbilda en sjuksköterska och ca 2 år innan man är specialist och till läkarexamen är det 5 år sedan ska de göra AT i ett och halvt år och i snitt 5 år innan specialistutbildningen är gjord. 11 år innan en läkare är specialist. Det tar tid att rätta till efter alliansen.

7 kommentarer

  1. Dage Åberg

    Nja, du har rätt om den skattesänkarpolitik alliansen förde. Men läkarbristen har funnits så länge jag minns. Vi diskuterade den redan i slutet på 60-talet då jag var studentpolitiker i Umeå. På ”min” vårdcentral här i Nacka är hälften av våra 6 läkare invandrare. Tack och lov har vi dom. Annars skulle läget ha varit rent katastrofalt. På senare tid har frågan kommit mig närmare in på livet. Jag (som är änkeman) har numera en kvinnlig nära vän som är läkare. Invandrad från Polen i början av 70-talet -;)
    Det är märkligt att läkarbristen kunnat vara så länge i ett land som Sverige.
    MVH / Dage Åberg

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      jag tror inte du har rätt men läkarfacket har haft et stort inflytande hur många man tar in på utbildningen

  2. Micke

    Politiker höjer löner för lärare och kringgår arbetmarknadens parter för 1 specifik yrkesgrupp, helt unikt i Sverige. Personal inom sjukvården har precis som lärare så låga löner att det inte är intressant att utbilda sig. Där är problemet, inte alliansregeringens tafatthet.

    Politiker som höjer löner för vissa yrken begår tjänstefel. Löner ska sättas av arbetsmarknadens parter.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Lönesättningen sker genom förhandlingar mellan parterna, kommunen har gjort en del

      • Micke

        Lennart du vet lika väl som jag att politikerna lagt sig i lönesättningen av lärare. Samma sak har inte skett inom vården vilket har bidragit till att låglöneyrken inom vården inte är attraktivt.

        Politiker ska inte lägga sig i lönesättning överhuvudtaget.

        Det sticker i ögonen på de som inte fick politikernas gunst.

          • Micke

            Visst är det så. Nu har sköterskorna fått upp sin ingångslön vilket är bra men det har endast berott på att politikerna har fått krypa till korset då bristen på sköterskor drar ner antalet vårdplatser på NUS och drabbar verksamheten negativt.

            Ingångslönen för sköterskor är nu högre än vad tex arbetsterapeuter/sjukgymnaster har i lön efter +20 år på NUS, är det riktigt tycker du? Är det en löneutveckling som politikerna inom S uppmuntrar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.