Det var alliasen som instiftade regler om arbetskraftsinvandring som visades i kalla fakta

Ja så är det att Alliansens regler för arbetskraftsinvandring kastar ut folk ur landet för bagateller. Under alliansregeringen gjorde man tillsammans med MP enklare regler för arbetskraftsinvandring. Nu har de dvs alliansen reagerat kraftig i går kväll det som händer enligt det regelsystem man införde Man gjorde också regler som var så strikta att man utvisas om arbetsgivaren gjort några små fel som betalat ut för lite lön men rättat till det i efterhand.

Det här har aldrig varit några problem om man infört regler om att det ska finnas på arbetsplatsen. Varför ska invandraren kastas ut för arbetsgivaren har gjort fel, det är obegripligt men ansvaret för detta ligger på alliansen och den regeringen som införde systemet. Arbetsgivaren ska tvingas rätta till felet så fort man upptäcker det. När det gäller kollektivavtalsbrott brukar man i förhandling lösa detta. Arbetsgivare bryter sällan mot grundläggande regler i kollektivavtal som löner och pensioner

Jag tillhör de som inte är för fri arbetskraftsinvandring men i områden där det är brist på arbetskraft måste det vara en självklarhet att vi måste ha arbetskraftinvandring inte minst inom områden där det behövs kvalificerad arbetskraft. Alliansen satsade alldeles för lite pengar på utbildning och därför har vi brist på arbetskraft inom många områden men även om den nu får en uppryckning behöver vi arbetskraftsinvandring om vi ska vara en framstående nation och leva på kompetens och kunskap

Myndigheten Migrationsverket vill själva och vara generösare att bevilja asyl för folk som inte har asylskäl och inte heller har några som helst kunskaper att under kort tid ta sig in på svensk arbetsmarknaden. Jag tror på Kalla fakta och att det är fel med den hårda gränsdragningen som finns. Visst har jag varit emot en friare arbetskraftsinvandring men det har varit i branscher som inte kräver alltför hög kompetens och utbildning.

För mig har det varit viktigt att man ska jobba under kollektivavtal och ha rätt till andra förmåner för trygghet. Jag tror också att vårt trygghetssystem tilltalar en kvalificerad arbetskraft. Man får inte vara så stelbent att man utvisar folk där arbetsgivaren erkänt misstag och rättat till det i efterhand. Jag tycker samtidigt att facket har en viktig uppgift att se till att arbetsgivaren följer ingångna avtal så att inte arbetsgivaren sysslar med lönedumpning eller inte följer andra regler men det är inte en uppgift för Migrationsverket utan en uppgift för de fackliga organisationerna.

De som kommer till Sverige som arbetskraftsinvandring ska jobba under kollektivavtal då ska de få stanna och arbetsgivare som inte gör det ska betala det man ska betala och ska ha ett straff för avtalsbrott. Så ska det gå till på arbetsmarknaden för det är en sak för arbetsmarknadens parter. Nu säger man att man vill komma åt oseriösa arbetsgivare. Det gör man genom att säga att de som ska ha arbetskraftsinvandring ska ha kollektivavtal. Staten ska sedan inte kontrollera att avtalen följs för det ska facken göra. Det här måste regeringen göra utan omfattande lagändring. Må någon där uppe bevara oss för statlig inblandning på den ordinarie arbetsmarknaden

7 kommentarer

  1. Bertil

    Jag förstår inte attså fort arbetsgivarna behöver artbetskraft då ska detta mättas med arbetskraftsinvandring.- När en lågkonjuktur sedan kommer ja då blir det Samhällets sak ta hand om dessa och ge dem bidrag.

    Jag tycker det ärbra om företag inte får tag i folk. Det gör att bristyrken utbildar Svenskar sig till
    och får jobb i ett senare skede. men mättas det alltid med invandring Då löns det ju inte utbilda sig när behovet finns. Då är dessa jobb fullbelagda när du utbildat dig och du får stå där med skägget i brevlådan.

    verkar som alla glömt att det kommer en lågkonjuktur efter en lång högkonjuktur
    ofta brukar en lång högkonjuktur följas av en lång lågkonjuktur.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det finns stora brister på kompetent arbetskraft inom många områden och där tycker jag det är bättre att ge arbetstillstånd för utländsk arbetskraft än att företagen flyttar utomlands

      • Bertil

        Jag tror man ska ta detta med en nypa salt att det finns stora brister på kompetent arbetskraft
        Hur ofta har det inte varit så att arbetsgivarna krävt utbildning via stat sen när folk utbildat sig ja då behövde företagen nån annan slags utbildning.

        Jag vet att det varit så:
        Glöm inte att företag gärna ser att det är många sökande till en ledig plats. Därmed kan man hålla nere löneanspråken.

        Sen ska företag inte få flytta utomlands vind för våg. Det är alldeles för lätta flytta företag idag utomlands.
        Det borde svida i skinnet för företag som flyttar.
        Det ska vara full lön till arbetstagarna under en viss tid.
        Sen bör även Kommuner kompenseras.

        Att låta företag flytta som sparvar är en dålig politik.
        Näringslivet har för stor makt idag och företagarna är inte längre företagsamma utan de är kapitalstyrda det är vinster som är enda de strävar efter. Därmed tappar man Samhällsansvaret.

        Tidigare så fanns i Sverige företagsamma personer de skapade företag, för vinsten utvecklade man företaget och man hade gott sammarbete med kommuner arbetstagarna, facket o.s.v.
        Det har nu lämnats, idag så är företagsägare boende utomlands sitter och rullar tummarna och kräver avkastning. Vinster och rapporter hur företaget går ska redovisas jämt och ständingt.

        Vi behöver återgå till de företagsamma företagsskaparna och dämpa ner de som håller på med kapitalbildning och inte har nåt Samhällsansvar.

  2. Gunnar Karlsson

    Hur vet du att arbetsgivaren sällan bryter mot grundläggande regler ? Vet själv ett flertal fall där man inte betalat in pensionsavgifter.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det vet jag inte men finns det kollektivavtal ser facken till att de som jobbar på arbetsplatserna får den lön och de pensionsavsättningar de ska göras. Migrationsverket kan inte alla avtal som finns på arbetsmarknaden utan det kan arbetsgivare och de fack som har avtalsrätt

  3. Niklas Karlsson

    Det finns mycket humankapital inom EU, hur svårt skulle det vara att locka hit arbetskraft om man hade velat? Inte speciellt svårt? Helt onödiga regler..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.