Den här löpsedeln ljuger

Den här löpsedeln ljuger

Den här löpsedeln ljuger . Den här löpsedeln härrör sig säkert från den studie som presenterades i går där forskare bland annat från Umeå universitet deltagit. Mycket av materialet kom från Västerbotten då det fanns gott om män i vårt län som bara snusade och därför var lätt att följa upp.

Jag fattar inte hur man kan sätta en sådan rubrik som Aftonbladet här har gjort. Den studie som presenterades i går handlade om vilka förhöjda risker en snusare hade att få typ 2 diabetes gentemot en som inte snusade. Studien visade att om man snusade en dosa om dagen hade man en förhöjd risk på 70%, lika stor förhöjd risk som en som enbart röker. Risken minskade till 40% ökad risk om man använde 4-6 dosor per vecka.

Det fanns inget i studien som visades att man aldrig kunde få diabetes om man snusade mindre och det finns det ingen garanti mot alls. Man vet att det är många faktorer som gör att man kan få typ2 diabetes och det går inte heller att säga vilka som kan få det men som sagt man vet vilka som har en förhöjd risk att få den här typen av diabetes.

Jag tycker det är oansvarigt av Aftonbladet att säga att så här mycket snus kan du använda utan att få diabetes. Det vet ingen. Däremot vet man mycket väl hur man kan minimera risken till den här typen av diabetes där tobak nämligen rökning och snusning är en stor orsak men där kost och motionsvanor också viktiga

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.