Tillväxten är en förutsättning för mer…

Tillväxten är en förutsättning för mer välfärd. Ökar inte tillväxten som i sin tur ger mera intäkter till staten i form av skatter. Att ytterligare höja skatterna i Umeå tror inte jag är rätt melodi eftersom vi har bland de allra högsta skatterna av de större kommunerna men också satsar vi på mera välfärd än de flesta andra kommunerna. Mer pengar måste komma med en fortsatt hög tillväxt som ger nya jobb och nya bostäder behövs för detta.

Jag blir både ledsen och besviken när jag ibland hör att Hans Lindberg jobbar för mycket med tillväxtfrågor. Jag tror det vore bra om han haft tid att jobba ännu mer med tillväxt eftersom det ger mera intäkter till kommunen. Det är bra för alla nämnder som producerar välfärdstjänster och att vi växer och blir fler och får mer intäkter. Vi har ju ledare i nämnderna som ska ta och tar ansvar för nämndernas verksamhet.

En kommunstyrelseordförande ska inte vara och peta i nämndernas verksamhet. Satsa all tid du kan Hans på tillväxt för det är den enda chansen man ska slippa börja med nedskärningar i välfärden och dit räknar jag även fritid och kultur förutom dessa blir man inte en attraktiv ort att flytta till för att jobba eller utbilda sig. En kommunstyrelse ordförande behöver också duktiga medarbetare runt omkring som ger den service som man behöver för att kunna fatta bra beslut. En organisation med raka puckar till kommunledningen. Det jag tycker var viktigast under min tid var ekonomi, övergripande planering, näringsliv och mark och exploatering med närhet till mig som ordförande och med så lite byråkrati som möjligt.

Umeå behöver växa mera och gärna fortare och nu när vägpaket äntligen kommer gäller det att planera för minskad trafik i centrum för att klara luftkvalitetsnormen. Till centrum ska bara den trafik som behövs för de som har ärenden till centrum och ingen onödig genomfartstrafik. Helst ska då så många som möjligt gå, cykla, eller åka kollektivtrafik därför är femkilometersstaden dvs översiktsplanen viktig

2 kommentarer

  1. Olle

    Hur gör vi när Umeå inte växer mer. Det vet både du och jag att en ständig tillväxt inte existerar. Minsta lilla avmattning kommer att orsaka en stor arbetslöshet hos alla dessa företag som arbetar med denna tillväxt. Alltså de som jobbar med infrastruktur osv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.