Hoppas att Cypern kan bli ett land

Hoppas att Cypern kan bli ett land. Jag har lite speciella känslor för den Ön då jag gjorde FN tjänst där 1968-1969. Vår FN låg i staden Larnaca där idag de flesta landar som besöker ön. Det var en upplevelse den tiden att få komma ut i världen. Under ledig tid han jag med att besöka både Libanon och dess huvudstad Beirut som var ett stort centrum i Europa men som senare bombades sönder. Vi åkte även korta besök till deras grannar. Självklart besökte vi även Israel med dess heliga platser och badade i döda havet.

Tillbaka till Cypern som också har en gammal historia och många historiska platser. Det finns mycket att läsa om landet inte minst på nätet och gör gärna det. 1968 var det ett delat land där städer och byar var delade mellan Turkar och Greker och det var i dessa delade orter som vi som FN bataljon skulle hålla ordning och reda. Men sedan den Turkiska invasionen i början på 70 talet har landet varit delat och den fina staden Famagusta hamnade under den Turkiska delen har man inte kunnat komma in där eller i den Turkiska delen i stort.

Nu har Grekland och Cypern kommit överens om att återuppta förhandlingarna senare i juni i ett nytt försök att ena ön, meddelar FN:s generalsekreterare António Guterres efter ett möte med parterna i New York. De FN-ledda samtalen mellan grekcyprotiske ledaren Nicos Anastasiades och turkcyprotiske ledaren Mustafa Akinci avbröts för nio dagar sedan parterna misslyckats med att enas om villkoren för fortsättningen. Inget datum för det nya mötet har ännu satts.
Cypern har varit delat i en grekcypriotisk och en turkcypriotisk del sedan 1974..

Jag har varit dit en gång sedan FN tiden och bodde då i Larnaca där vi hade vår Camp som hette Grenadär
Camp och inte så långt ifrån Aya Napa som är den stora turistorten. Skulle man kunna öppna så att man även kunde besöka den norra delen som vätter mot Turkiet skulle jag åka dit omedelbart för det är en mycket vacker del. Jag hoppas att man är klokare i dag och kan ena landet så det blir en stat för hela landet. Ingen tjänar på den delning som finns nu och jag är helt säker att det skulle bli ett stort turistparadis och om Famagusta kunde återuppbyggas

2 kommentarer

  1. mats johansson

    Jag var där samma år som du, men vi låg i Famagusta.Jag och min kompis Ola från Mjödvattnet hade hand om all mat,som levererades från Dekeliabasen till vårt kompani.Mat som blev över,som vi inte hade behov av gav till byar uppe bergen.B-la .till Karolos,där barnen satt på sophögsr,och sökte mat. Skrämmande.Jag glömmer det aldrig-

    i

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Tänk att man fick uppleva detta och min mor var så rädd när jag for dit jag trodde hon skulle dö. Jag tror den by vi hade längst bort var en delad dy där vi var tre personer som gick vakt dygnet runt och till hjälp hade vi en schäfer. vi åkte dit så for vi landat och lämnat in grejerna på Gredanär camp. Fy fan på morgonen när vi vakande var nästan hela matförråden full av kackelackor och jag skötte sprutan för att ta död på dem. Det var en upplevelse som man aldrig glömmer. Byn hette Arsos om jag minns rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.