Svenska Akademin är den en sluten sekt

Svenska Akademin är den en sluten sekt? Det verkar i alla fall på så efter den turbulens som fladdrar runt media. Det är ju något allvarligt fel när men inte kan sluta när man vill. Man kräver både lojalitet och tystnadsplikt. Två ledamöter har sedan lång tid inte deltagit i mötena och det är väl 30 år sedan Kerstin Ekman slutade.

I höstas uppdagades att den så kallade kulturprofilen var misstänkt för sexuella trakasserier och övergrepp. Han hade en klubb som hade fått stöd från akademin och kopplingar till en av ledamöterna i akademin, Frostensson. Nu har tre ledamöter hoppat av efter en hemligt omröstning om hon skulle uteslutas ur akademin och när de förlorade så hoppade de av. Det som nu händer har Kungen som är Akademins beskyddare kallat till sig den ständige sekreteraren. Ledamöterna har inga arvoden men det bjuds friskt enligt uppgifter.

Det som nu hänt sänder en skam över akademin, dess ledamöter och även över Sverige. Förmögenheten är stor och det ser ut som om man tror att då får man göra hur man vill. En klubb eller sekt som vet att det begåtts brott som sexuella övergrepp och dessutom vägrar att polisanmäla detta borde inte få fortsätta både hantera stora pengar och utse nobelpriset. Det verkar även som om de helt saknar insikt om vad de sysslat med och har blivit en stor skam för svenskt kulturliv. Om nu kungens beskyddande ger honom makt att agera gör då det. Det här går bara inte att vända blad om.

En kommentar

  1. Alice Tross

    Vet du hur svenska akademin finansieras, var får de pengar ifrån? Kan inte hitta någonstans om var det står om detta…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.