Kommer landsbygden och små kommuner att överleva

Kommer landsbygden och små kommuner att överleva. Visst ser det mörkt ut för på många orter, där lägger man ner skolor då det är brist på barn. Då kan man självklart inte ha kvar skolorna. Det är också brist på många yrkesgrupper bland annat socialsekreterare, den bristen finns inte bara på små orter och på landsbygden. Rekryteringen är svår då det i de flesta fall finns en person till i familjen. Idag torsdag diskuterades dessa frågor i radion och vad som behöver göras.

Statliga jobb kommer även upp på frågan och visst skulle det till viss del hjälpa till. Under alliansregeringen 2006-2014 skedde den största avvecklingen av statliga jobb på landsbygden trots att bredbandsutvecklingen skedde. Det centraliserades massor av statliga jobb till framförallt Stockholmsregionen trots att det många gånger var brist på bostäder och personal samt ett oerhört högt kostnadsläge.

Det här har nyss upprepats där moderat och KD budgeten med stöd av Sverigedemokraterna bland annat slaktade arbetsförmedlingen och de statliga jobben. Moderaterna ledde alliansregeringen och ett ord som de sällan använde är regionalpolitik utan de lever rövare om man inför åtgärder för att rädda jordklotet och därmed få en bättre miljö.

Idag har det offentliggjorts att det kommet vissa pengar och åtgärder som riktar sig till en levande landsbygd. Svårigheter på landsbygden är bostadsbristen och möjligheter för de som vill bygga ett eget hus i någon by eller tätort. Samma gäller både för hyreshus och bostadsrätter. De som bygger sätter sig självklart i en stor risk eftersom man inte vet tex om skolan på orten finns kvar om säg tio år. De här frågorna om att hela landet ska leva var högt på dagordningen på vår partikongress och även åtgärder beslutades.

Jag hoppas mycket på att bredbandsutbyggnaden ska fortsätta och att fler personer då kan jobba på distans tex från egen villa i ett naturskönt område. Nu för tiden går det även bra att få teknisk support oavsett var man är. Jag tror att det finns många verksamheter som skulle vara hur enkel som helst att utlokalisera från våra storstäder men då blir det ett djävla liv inte minst i media då även den och inte minst TV ligger just i storstäderna.

Jag tror också på sanningen att för att landsbygden inte minst i Norrland så behövs också starka regionala orter. Det finns självklar även en risk som är att går det att utlokalisera jobb där barnfamiljer följer med, jag tror att det är den viktigaste åtgärden är att få barnfamiljer som vill på på landsbygden för annars dör skolorna efter bara några år. Bra kommunikationer och då främst vägarna är viktig om en bygd ska överleva, där Västerbotten får minst pengar av alla till drift av vägarna. Det finns mycket att göra men det viktigaste är ändå att moderaterna hålls borta från regeringkansliet.

Nu har man ett nytt förslag för att rädda de små kommunerna och det är att förändra kostnadsutjämningen vilket jag tycker är helt fel. Visst ska man hela tiden se över den men skulle tippa att det är över 60 miljoner till som Umeå kommun ska betala i kostnadsutjämningen. Jag tror att Umeå fortfarande är den kommun i Sverige som betalar mest till den per invånare trots att Umeå är den kommun av de större som har bland de högsta skatterna av alla , ibland över 3kr mer i skatt. Det är ingen annan än staten som ska fixa detta och det är genom att tillföra mera pengar till att utjämna inkomsterna. Det handlar om inkomstutjämningen där även Umeå ligger under 100% när det gäller inkomsterna. Det är de flesta av Västerbottens kommunerna som har mycket låg skattekraft och en del under 50% av deras inkomster som kommer i form av skatt från kommunmedborgarna. Det enda rätta när det gäller överlevnaden för de små och fattiga kommunerna är att staten tar ansvaret och tillför pengar till inkomstutjämningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.