Västerbotten har dåliga vägar, ja sämst i Sverige

Västerbotten har dåliga vägar

Västerbotten har dåliga vägar. Det är ingen nyhet alls. Svt riks tog också upp den besvikelse som kom efter att man beskrivit hur dålig vägen var. Det finns jättemånga vägar med stora potthål så det är svårt att färdas på den.

Jag tycker det var synd att det inte framkom i reportaget varför Västerbotten har så dåliga vägar. Jag kan tala om att det beror på Trafikverket och det kommer bara att bli sämre och orsaken är att Trafikverket har ingen prio på vägarna i Västerbotten. Det har under lång tid till och med när jag satt i regionstyrelsen att Västerbotten får minst pengar per kilometer av alla län i hela landet. Det i sin tur innebär att det bara blir sämre då det blir en stor eftersläpning då man får minst pengar per km för underhåll år efter år efter år.

Det här var även i länets media men inte där hörde jag ett enda ord om orsaken till vägstandarden. Den som intervjuades från Trafikverket talade om lotteri vad det nu står för. Regionen måste få mera pengar till länets vägar annars går det åt helvete med hela vägsystemet. Vi har även mindre pengar till de stora nationella vägarna och nu kommer man tillbaka med att sänka hastigheten på jag tror det var 6 mil på E4.

Det beror på att man inte i den nationella planen ger pengar till separering och iordningställande av E4 till 2+1 väg med mitträcke. Jag skulle tro att det är i få andra län som man inte gjort E4 till 2+1 väg. I andra län har matt fått många länsvägar till den standarden men vi har inte fått det på E4 medan man inte gjort något åt E12. Man sänker i stället hastigheten. Då får länet göra om tidtabellerna så bussar kommet i tid till skolan och jobben.

Trafikverket skiter i vägarna i Västerbotten och bevistat är att vi hela tiden får minst pengar per Km. Man måste prioritera om ifall man inte fått mer pengar i budgeten. Skammen ska vila över Trafikverket

2 kommentarer

  1. Jan Thomasson

    Troligen har Lennart Holmlund rätt. Det värsta exemplet är – gissar jag – vägen mellan Stalon och Dikanäs,som inte bara är en vanlig länsväg utan också del av en mellanriksväg mellan Sverige och Norge. 41 km som myndigheten skjuter upp upprustningen av år efter år, Skamligt!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Vi får dåliga vägar i Västerbotten. Orsaken vi har under många år fått minst pengar av alla län och så har det varit i många år troligen 10 talet och då blir det bara sämre och sämre vägar. Du kan lira på att jag har rätt. De sköter inte häller Europavägarna bra. Jag var i Västernorrland för någon vecka sedan och där hade de gjort om E4 någon mil och dessutom hade de där i stort sett hela vägen genom skogarna där gjort en helt ny cykelbana. Jag undrar vilka de är som ska cykla där

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.