I natt blev EU,s långtidsbudget klar och även en särskilt beslut om coronastödet och coronalånet

Så i natt hade man förhandlat klart Budgeten för Eu och även coronastödet. Det har varit sega förhandlingar då fyra länder bland annat Sverige var en bromskloss när det gäller ökade utgifter och Coronastödet inte skulle vara enbart bidrag. Det var tur att vi har en statsminister som tidigare varit med om långdragna förhandlingar. Sverige backade när man fick med att lånen skulle in och att man fick med detta om rättsstatens principer för att få pengar ur coronastödet. Jag lägger ut tre artiklar i rad som jag har tagit från Omni och ni ser att detta med rättstaten har Europarådets ordförande påpekat.

Så här skriver Omni
EU-ledarna har nått en uppgörelse om långtidsbudgeten och coronastödet. rapporterar Reuters. Beskedet kom tidigt på tisdagsmorgonen när förhandlingarna var på väg att gå in på femte dagen.
”Deal!” twittrar Europeiska rådets ordförande Charles Michel, och Frankrikes president Emmanuel Macron skriver att det är en ”historisk dag för Europa”.

Enligt det slutliga kompromissförslaget, som Politico tagit del av, så ska det i stora drag påminna om det som lagts fram tidigare. Den totala EU-budgeten för åren 2021 till 2027 uppgår till nära 1 100 miljarder euro.
Coronastödet blir på 750 miljarder euro, motsvarande 7 700 miljarder svenska kronor. Av dem ska 390 miljarder euro vara bidrag och resten lån.

Artikel 2
Det var en sprudlande EU-rådsordförande som mötte pressen i Bryssel tidigt på tisdagsmorgonen. – Vi gjorde det! EU är starkt, EU är förenat, sa Charles Michel, med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens vid sin sida. Enligt Michel har EU genom att enas om långtidsbudget och coronastödpaket nu visat tilltro till en gemensam framtid.

– Det här är första gången i EU:s historia som vår budget kommer att vara kopplad till våra klimatåtaganden. Det är första gången som respekten för rättsstatsprinciperna är ett avgörande villkor för budgetutgifter och första gången som vi tillsammans förstärker våra ekonomier gentemot en kris, sa Michel enligt TT.
Uppgörelsen innebär ett krispaket på 750 miljarder euro, motsvarande 7 700 miljarder svenska kronor. 390 miljarder euro delas ut i bidrag till hårt coronadrabbade länder och företag. Återstoden erbjuds i lån.

Artikel 3
”Det är bra att vi nu har nått en överenskommelse”, kommenterar statsminister Stefan Löfven (S) i ett skriftligt uttalande efter EU-överenskommelsen om ett coronastöd, enligt TT.
”Europa står inför många utmaningar som vi behöver ta tag i gemensamt och det är viktigt att vi får budgeten på plats. Med återhämtningspaketet står vi också tillsammans bättre rustade att hantera coronakrisen och de ekonomiska konsekvenserna”, skriver han vidare.

2 kommentarer

  1. johansson

    Ett riktigt fiasko för Sverige och de andra s.k. sparsamma länderna. Otroligt att man viker ner sig när man ville att det skulle vara lån istället för bidrag, vad hände med superförhandlaren Löfven?
    Nu dröjer det bara några år innan PIGSLÄNDERNA gapar efter nya bidrag och det kommer man givetvis att få. Nu blir de länder som inte sköter sina statsbudgetar belönade och de skötsamma länderna bestraffade

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tror du gör fel analys om hur man driver förhandlingar på internationel nivå. Jag har själv varit med när vi blev medlemmar och vi förhandlade med både Finland men även Norge hur det skulle vara med det gränsregionala samarbetet. Det går inte till så att man sitter och rösta om varje mening eller stycke i en stor budget eller innehållet i en fond. Man kan därmed inte göra som vi gör på hemmaplan och ställer olika förslag mot varandra och så vinner man eller förlorar. Man diskuterar alltid helheten tills man blir överens och då blir det ett givande och ett tagande. Sverige och tre andra länder som de kallar se snåla var i stort sett utan stöd för sina synpunkter så jag tycker trots allt att man kom ganska långt i de sega förhandlingarna. Det pågår säkert också en massa diskussioner utanför möteslokalen och till slut kom också finnarna med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.