Fotbollsförbundet underkände inte konstgräset på Gamlia

Konstgräset på Umeå Energi arena ska bytas. Det har kommit fram efter diskussionen om planens status. Däremot har förbundet redan varit och kontrollerat planen och delar inte alls de nyheter som Rosengårds målvakt förde ut i hela Sverige efter matchen här. Hon borde därmed skämmas. Ja så blir det att gräset måste bytas ut då det blir utnött och man ska komma ihåg att nu har det även använts under delar av vintern och kommer att brukas året runt i framtiden.

Det är för mig obegripligt att det är en fråga som ska in i budget. Ni kanske funderar över hur jag kan säga så. Konstgräset och planen måste ha en avskrivningsplan även på den delen av anläggningen. Då ska den som äger anläggningen sätta av pengar så att man kan byta konstgräsmattan när den till slut måste bytas och det är utan nya anslag, en driftrfråga. Jag tror detta visar på hur det blir när man gick över till att anslagsfinansiera fastigheterna.

Pengar för fastighets underhåll har alltid varit för lite då det inte gick att få fram tillräckligt med pengar till underhåll i budget. Har man haft ett riktigt hyresförhållande så har fastighetsägaren tagit betalt för det och avskrivningarna i hyran Det här är en fastighet där själva planen har en mycket kortare levnadstid än andra delar som tex läktare. Då ska fastighetsägaren byta ut material som är slut för då är det vanligt driftunderhåll.

På Nolia fältet bygger Thoren en nya hallar som kommunen hyr och i det fallet ingår självklart underhåll och avskrivningar i den hyra som man betalar. Längre avtal helst under hela avskrivningstiden det sänker hyran. Vid anslags finansiering så blir inte underhållet på fastigheterna bra. Sköter man inte underhållet förfaller fastigheterna och när något ska göras blir det nyinvesteringar i stället och kostnaden blir högre. Jag har funderat många gånger över om det inte vore bättre att bolagisera de kommunala fastigheterna, i alla fall borde man utreda detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.