Antalet döda som dött av Corona är helt fel har visat sig i Östergötland, men de hade smitta men den var inte dödsorsaken

Det håller på att vara dags att Sverige ger rätt bild av hur många som dött av Corona. Det är många inte minst en del akademiker som just påtalat det höga dödstalen på som de sagt äldreboenden vilket också är fel utan det är på särskilda boenden eller vård och omsorgsboende. Ni som följt men blogg vet att jag många gånger har påstått att man skyller alla dödsfall på Corona när personer sedan tidigare är multisjuka och då man inte klarar sig hemma. Jag har berättat att jag vet eftersom både mamma och pappa har dött långt tidigare på ett sånt boende.

Jag blev så glad när jag i går fall på sena rapport hörde vad man kommit till för resultat i Region Östergötland. Tänk när du hör siffrorna hur vi blivit lurade men skyller inte på FHV. I 15% av dödsfallen är Coronaviruset orsaken. 15% är långt ifrån alla som redovisats. I hela 70% var viruset mer en bidragande orsak än den direkta. Där var det då inte Corona som man kan skylla på.För 15% var dödsorsaken andra sjukdomar.

Jag tycker att det är skamligt hur Sverige redovisat. Jag tror inte folk har trott annat än de rapporter som kommit om döda av Corona varit rätt vilket nu har bevisats och jag tycker regeringen och Folkhälsomyndigheten måste kräva av alla regioner att man redovisar som det är. Det var ju dessa grupper man skulle skydda men som jag sagt tidigare att ett särskilt boende där är medellivslängden 6 månader och längre levde nog inte mina föräldrar där, far dog först och det var 1995 och mor 2007 95 år gammal. Den här redovisning av vilka dödsfall vi har haft har ställt till det bland annat med stängda gränser. Skulle vara intressant att veta hur andra länder räknar. Ta alla som läser min blogg läs hela där jag lagt ditt vad Svt redovisat och siffrorna kommer från Region Västra Götaland

Så här skrev SVT
En stor majoritet av de äldre som avlidit utanför sjukhus med bekräftad covid-19 hade också andra sjukdomar som bidrog till eller var helt avgörande för att patienten skulle dö. Det visar en granskning som Region Östergötland gjort.

Regionen har gått igenom alla fall där en äldre person avlidit i hemmet eller på särskilt boende med bekräftad covid-19. I 15 procent av de granskade fallen bedömdes coronaviruset ha varit den direkta dödsorsaken, men för 70 procent var viruset mer en bidragande orsak än direkt. För 15 procent var dödsorsaken andra sjudomar, rapporterar Läkartidningen och Vårdfokus.

”Sorgligt för närstående”
”I några fall kan covid-19-diagnosen ha bidragit till att dödsfallet skedde tidigare än det annars skulle ha gjort. Granskningen visar att väldigt många av dem som avlidit med covid-19 utanför sjukhus hade förväntad kort överlevnad. Men varje dödsfall är givetvis sorgligt för de närstående”, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland, i ett pressmeddelande.

Journaler från 122 personer har granskats, vilket är 51 procent av de 240 personer som hade avlidit i länet när granskningen gjordes. Bland de 122 avlidna som ingår i rapporten hade 111 omfattande samsjuklighet och 11 hade måttlig samsjuklighet. Hälften var 88 år eller äldre. De sjukdomar som var vanligaste bidragande orsaker till dödsfallen var hjärtsjukdom, lungsjukdom eller demens.

6 kommentarer

  1. Petter

    Vi matas med info om denna sjukdom som man inte kan lita på hela tiden, klart är att många blir drabbade eftersom den är ny och låg immunitet finns i samhället. Men framför allt är det väl pressen som slår mynt av Covid-19. Om man läser pressen så är det hela tiden nya orsaker varför man smittas, nu senast var det människor över 1.85 som hade större risk att få sjukdomen. Sammantaget allt de skrivit så passar det nog in på alla att de är i riskzonen. Och i ditt inlägg ovan så är det precis så andra räknar, de räknar inte de som dött av andra sjukdomar och därför har de mycket lägre siffror

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tror inte man räknar lika i något land och jag litar inte heller på att alla länder redovisat rätt siffror. Mina uppgifter kommer från SVT och de är från Region Östergötland

  2. Jörgen K

    Om en allvarligt njursjuk dör i en trafikolycka, registreras det som trafikolycka eller organsvikt? Du låter som Donald Trump…..

    Om en patient erhållit covid-19 signalerar det på allvarliga brister inom smittskyddet och skam till vårdgivare som tillåtit spridningen. Skam till politiker som väger smittspridning mot tillväxt. Skam till ”forskare” och ”politiker” som utan vidare är nöjd med en av världens högsta smittspridningar per capita. Skam till de närmare 55.000 anställda som har till heltidsuppgift i Sverige att arbeta fram fungerande planer över olika scenarier där det visar sig stå handfallna i allt från bussolyckor, eldsvådor till smitta. Allt från MSB till länsstyrelser och regioner, kommuner och utskott till militären med alla anställda inom ”välfärden” som inte kommit fram med en enda förnuftig tanke. Det är en jävla massa skattemedel som gått till spillo över lång tid……

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag säger ta och läs hela bloggen som till största delen är en undersökning som gjorts i region Östergötland och där ser man hur och vad de äldre dött av och jag trodde i min enfald att man obducerar dödsfallen men det gör de inte. Kom ihåg att när msn kommer till ett särskilt boende är man sjuk och klarar sig inte alls själv med hemtjänst. Nu redovisar man inte heller överdödlighet. Öäs min blogg en gång till så du vet vad jag skrivit i den

  3. Brorson

    Min mor överlevde i elva år, sedan hon erbjudits plats på ett sådant boende. Du har alltså helt fel. Orsaken var att det hade varit mer personalkrävande att vårda henne i hemmet. Och du drar felaktiga slutsatser av ett TV-inslag om region Östergötland. Det handlade om personer som dött utanför sjukhus, och där fanns en felmarginal på c:a 15 %. Det verkliga antalet kan alltså vara både högre och lägre än vad som redovisats. De tal, som presenterats i TV dag för dag bygger på FHM:s justerade uppskattningar, inte på dödsorsaksregistret. Och FHM har väl inget egenintresse av att gå ut med överdrivna dödstal?Du tycker alltså att det är okej att förkorta andra människors liv genom otillräckliga åtgärder mot smittspridning med motivering att de annars hade dött några månader senare? Är du för oönskad dödshjälp?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag har inte fel för jag pratade om medelåldern på ett särskilt boende när din mor dig vet jag inte men vet inte om det var ett sätskillt boende. De som bodde på på sjukhem som landstingen drev kan till viss del jämföras med ett särskilt boende och de förändringarna gjordes när ädelreformen kom. De som kommer till särskillt boende är de som behöver vård och omsorg dygnet runt och inte klarar sig med hemtjänst. Man har en medellivslängd som är 6 månader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.