Vaccin-fusket är samhällsfarligt

Vaccin-fusket är samhällsfarligt. Det är helt riktigt och den som skriver det och resten är Aftonbladets ledare är Anders Lindberg.

I veckan avslöjades att två chefer i Karolinska universitetssjukhuset ledningsgrupp hade gått före i vaccinkön och vaccinerats mot covid-19.

De tog sedermera timeout.

Men fenomenet verkar inte vara så ovanligt. På NU-sjukvården, som innefattar bland annat Norra Älvsborgs länssjukhus och Uddevalla sjukhus, går hela ledningsgruppen före i kön.

I Eskilstuna har flera chefer inom vården gjort samma sak. Och så vidare.

Det känns som att vi bor i Ryssland, eller något korrupt land i Afrika där man kan köpa sig förbi vad som helst.

Den som händer påminner lite om handlingen i filmen Contagion från 2011 av Steven Soderbergh med stjärnor som Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet och Laurence Fishburne.

Filmen är obehagligt förutseende inför den pandemi vi nu lever i, även om viruset i filmen är betydligt mer dödligt.

Men (spoilervarning) chefen för CDC, alltså motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Dr. Ellis Cheever (spelad av Laurence Fishburne) slirar på regler ungefär som cheferna på Karolinska gjorde.

Det avslöjas naturligtvis och blir i filmen stor skandal.

Kanske är det helt enkelt den mänskliga naturen, viljan att överleva, som gör sig påmind.

Hur som helst är det som dessa chefer gör direkt samhällsfarligt och kan skada förtroendet för myndigheterna mer än alla vaccinkritiker i världen.

I Sverige ges vård efter behov, det är en helt central princip och en hörnsten i det som gör oss civiliserade. Vi måste kunna lita på att särskilt sjukvården behandlar alla lika och att ingen särbehandlas eftersom den är rik eller själv tycker sig vara ”viktig”.

Jag tycker att gå före i vaccinkön är betydligt allvarligare än att som Dan Eliasson åka på semester till kanarieöarna. Varje vaccindos kan vara skillnaden mellan liv och död för en skör människa.

Varje vaccindos som i onödan ges till en sjukhuschef är en vaccindos som inte går till någon på ett äldreboende eller i en riskgrupp.

Än så länge har ingen av de skyldiga avgått men det är sannolikt en tidsfråga.

I varje fall borde det vara det.

En kommentar

  1. Brorson

    ”Jag tycker att gå före i vaccinkön är betydligt allvarligare än att som Dan Eliasson åka på semester till kanarieöarna.”

    Det håller jag med om. Och utan att recensera den svenska coronastrategin och Eliassons bidrag till denna, vad han har gjort och eventuellt kunde ha gjort, så var kanarieresan inget hinder för detta. Kanarieöarna är visserligen inte ”hemma” för oss svenskar, men kan man arbeta ”hemifrån” torde man även kunna göra det på Kanarieöarna. Och om nödvändigt kommit hem akut efter ett halvt dygn.

    Det som bekymrar mig är att stöld av vaccin bara ses som något klandervärt men nästan tillåtet, när det i själva verket är grov stöld, som kan ha skadat både enskilda, t.o.m ha dödsfall som kunnat undvikas, och samhället som helhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.