Jag litar inte på statistik om döda på covid därmed tror jag sanningen är närmare när man tittar på överdödligheten

Kan man lita på all statistik, det gör i alla fall inte jag om man tittar på hur många som dött av covid. Rysslands statistik tror jag inte ett enda dugg på på. Det är säkert många fler diktaturer som inte har korrekta siffror. Lika illa tror jag det är med statistiken på antalet smittade. Jag tror inte heller på den svenska statistiken när det gäller antalet redovisade dödsfall på grund av covid . Om jag fattar det rätt så handlar det om antalet döda som har covid och inte att det är covid som är den direkta orsaken till dödsfallet.

Många av de äldre som har dött det senaste året är framför allt de äldre över 70 år. Många av dem är redan multisjuka på olika sätt och jag vet att man är långt ifrån frisk när man hamnar på ett särskilt boende. Jag har sett att man på några ställen har tagit upp frågan och till och obducerat de som dött och funnit att orsaken till döden var av helt andra skäl. Det är i alla fall tidigare som man varit tvungna att vara mycket noga med att fastställa orsaken till dödsfallen. Jag undrar och har sökt finna varför alla som är sjuka av covid får att dödsorsaken till döden är covid.

Nu har det kommit ny statistik och det är ett system som många inklusive mig själv tycker säger mer än dödsfall på personer som haft covid men kanske dött av en annan sjukdom och det är överdödligheten. Där kan man konstatera att Sverige är blandar de länder som haft minst överdödlighet.
Så här är skillnaden i antal dödsfall under 2020 jämfört med ett genomsnitt för åren 2016-2019 i respektive land.
Liechtenstein, 20,8 procent,
Spanien,18,9,
Polen, 18,7,
Slovenien, 18,5,
Italien, 17,4,
Belgien, 16,7,
Tjeckien, 16,6,
Bulgarien, 15,1,
Storbritannien, 15,1,
Schweiz, 13,0,
Malta, 12,6
Litauen, 12,3.
Nederländerna, 11,6,
Rumänien, 11,1,
Österrike, 11,1,
Portugal, 11,0,
Slovakien, 10,5,
Frankrike, 10,4,
Cypern, 9,2,
Kroatien, 9,1,
Ungern, 8,1,
Sverige, 7,6
Grekland, 7,5,
Tyskland, 5,3,
Estland,3,1,
Finland, 2,7,
Island, 1,6,
Danmark, 1,6,
Lettland, 0,4,
Norge, 0,4.
Källa: Fredrik Charpentier Ljungqvist,
utifrån data från Eurostat, University of Oxford och SCB.
Så här ser det ut i Europa och det är bara att konstarea att det ur det totala dödsfallen har det gått ganska bra för Sverige. Många länder som haft kraftiga nedstängningar har haft betydligt högre dödstal än Sverige. Jag hoppas också att gnällspikarna tänker sig för över vad man säger, men det är nog för mycket begärt. Och som jag skrev i början tycker jag att man inte ska skylla alla dödsfall som haft covid när dödsorsaken kan vara något helt annan

3 kommentarer

  1. Brorson

    Forskaren, som du hänvisar till, är inte medicinare utan historiker med intresse för klimathistoria. Han har visat att det finns andra och mer sannolika orsaker till klimatförändringarna än koldioxiden- Varför tror du på hans teorier om överdödligheten men inte om klimatförändringarna? Att perioder med global uppvärmning har avlöst av perioder med global nedkylning flera gånger under tusentals år. Jag har kunnat verifiera detta både med andra forskare, och sådant som jag själv vetat sedan tidigare.

    Socialstyrelsens dödsorsaksregister ger den mest tillförlitliga statistiken vi har. Folkhälsomyndighetens statistik, som offentliggör ett par gånger i veckan, bygger på samkörning av register och kan därför kallas kvalificerade gissningar. Men jämförelser med dödsorsaksregistret har visat att dessa gissningar varit mycket träffsäkra. och nödvändiga, när det måste tas snabba beslut om restriktioner och annat.

    Jämförelser av över- och underdödlighet mellan olika länder i syfta att visa vilka länder som valt rätt eller fel strategi för att bekämpa en pandemi ör däremot direkt missvisande. Men torde vara enda möjliga metoden vid historisk forskning om pandemier i det förgångna. Något bättre hade det varit att utgå från förväntad över- respektive underdödlighet, vilket den här historieforskaren inte har gjort. Han har i stället utgått från ett medeltal för flera år.

    Medan Italien, särskilt de norra delarna ha,r haft en hög förväntad överdödlighet under 2020, har Sverige haft en förväntad underdödlighet, vilket också har bekräftats med underdödlighet under det två första månaderna. Som därefter har bytts i en hög överdödlighet under första halvåret. Beroende på att utvecklingen i Sverige legat efter andra länder, har ökningen av sjukdomsfall under slutet av året medfört en mer betydande ökad överdödligheten först efter årsskiftet

  2. Märtha

    Ser ett stort fel i det sista stycket. Sverige haft en förväntad underdödlighet, skriver du, när
    Det i själva verket var tvärtom. Det var stor underdödlighet 2019 och därför förväntades fler avlida under 2020.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.