EU,s upphandling av vaccin är mycket illa skött och pengar till produktion i länder som inte tillåter export av vaccin

Det här med vaccin har blivit en riktig varböld för EU då länder där Astra Zenecas har fabriker inte säljas vidare utan länderna tänker behålla det själva. USA, Indien och Storbritannien är sådana exempel. De tänker inte exportera till EU. Dessutom har EU betalt utan att få varorna. Det här visar mer än väl att EU kan inte upphandla. Det är saker som EU ska ha säkerställt redan vid upphandlingarna. Jag tror dessutom att förre Volvochefen Leif Johansson är styrelseordförande i bolaget. Vilket djävla liv det skulle ha varit om den här typen av handelshinder drabbat bilindustrin. Nu verkar inte EU ta i med hårdhandskarna vilket är helt fel. Avtalet om Brexit är ännu inte klart och låt det svida i skinnet på Storbritannien. Om EU nu i framtiden ska godkänna läkemedel för att användas inom EU får man ställa krav på produktion inom EU. Dessutom borde inte bolagen har rätt till olika EU stöd för sin forskning. Nu ligger dessutom massor med Vaccin i kylskåp och går inte att använda. USA,s regel lär ha kommit till under Donald Trumps tid och den tiden borde Biden tvätta bort.

Så här skriver Omni om detta. Vaccinsamordnare Richard Bergström visste att det skulle bli vissa störningar i leveranserna, men är bekymrad över att flera länder meddelat att de inte tänker exportera Astra Zenecas vaccin till EU.
I en intervju med Aftonbladet säger han att USA, Indien och Storbritannien ”vill behålla vaccinet själva”.
– Nio miljoner doser sitter nu fast någonstans i ett kylrum.
Bergström säger att man ”har betalt för produkten” och att Storbritannien dessutom fått 3,3 miljarder av EU för att kunna producera vaccinet. Bergström förespråkar inte att EU ”ska ta i med hårdhandskarna”, utan betonar att han tror mer på diplomati för att undvika ett handelskrig. Slut citat Omni

Däremot tror jag inte ett dugg på att pengarna gått till Storbritannien fått 3,3 miljarder utan det är säkert Astra Zenecas som fått pengarna. Betala så helvetes mycket pengar för en sak utan att man säkerställt att man får varorna. Det om något är en skandal. Dessutom finns det väl fabriker inom EU som kan producera vaccin åt Astra Zeneca. EU har mycket att fundera över för det finns säkert en förklaring varför man inte får Exportera. Om nu ryssarnas vaccin Sputik godkänns går det självklart att få hur mycket vaccin som helst om man häver några bojkotter och eller andra sanktioner mot Ryssland.

Glöm inte bort att det är USA som inlett detta med handelshinder och strafftullar mot stora delar av världen och länder som bryter frihandel som varit så viktig för världen ska man försöka undvika att ha så mycket med att göra

En kommentar

  1. Lars-Olof Pålsson

    Bäste Lennart, jag håller med dig helt i din analys, mycket mer klarsynt i jämförelse med den bisarra inlaga som Niklas Sandström kom med i gårdagens VK (Var skulle han kunna inhandla vacciner om han begav sig ut på shopping runda? De finns ju inget tillgängligt…). I Storbritannien har man kommit långt med vaccinering och det med vacciner från inhemsk produktion men också med vacciner från EU. Och samtidight har man inte släppt en enda dos ut ur öriket. Men när Italien blockerade export av AZ vacciner till Australien (som inte har några problem för tillfället) reagerade en samling konservativa politiker här med ”avsky”. EU har varit naivt men AZs agerande är skandalöst. Jag misstänker att EU inte vill ta i med hårdhandskarna pg av den reaktion som kan komma ifrån London då AZ närmast betraktas som en national klenod. Brexit går inte bra (knappast oväntat) och det behövs inte mycket från EU för att dåliga förbindelser blir ännu sämre. Boris J behöver sina yttre fiender.

    MVH.

    LOP

    FD Umebo, sedan 20 år bosatt i Storbritannien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.