Länder står på kö för att få inflytande i Afghanistan Kina Ryssland Iran med flera vill ha band med Talibanerna

Inte helt oväntat så efter att USA beslöt sig för att lämna Afghanistan och att Talibanerna hur enkelt som helst kunna vinna ”kriget” mot en militär som utbildats av USA, Sverige med flera så sträcker Kina och Ryssland ut sin armar och vill ha vänskapliga relationer med Talibanerna. Det var inte oväntat utan helt väntat.

Det är inte alls säkert att de talibaner som nu tagit över kommer att göra som förra gången. Visst är det många som är oroliga över hur de nya styrelserna kommer att agera inte minst mot Kvinnorna med det kommer snart att visa sig. Hur många terrorgrupper som numera är med i Talibanerna vet nog ingen. Ryssland och Kina är säkert villiga att stötta talibanerna med vapen och förnödenheter för att komma i bra dager.

Dessutom finns det flera länder i regionen och grannar som Iran säkert tar emot Afghanistan med öppna armar. Det blir en helt ny kraft i området. Talibanregeringen har säkert även plats för olika terrorgrupper som är emot EU och USA. Det som nu hänt kommer säkert på något sätt förändra världen och fler terrorgrupper kan säker få en trygg plats på att verka i och bilda fler terrorgrupper för att sedan kunna agera mot sina fiender. I vilket fall som helst har närvaron för USA blivit en dyr läxa om de nu har några minnen att analysera och skylla på varandra.

Så här skriver Omni i två artiklar
Kina är redo att skapa ”vänskapliga relationer” med talibanerna efter att islamisterna tagit kontroll över Afghanistan, rapporterar AFP.
– Kina respekterar det afghanska folkets rätt att oberoende bestämma sitt öde och är villigt att fortsätta att utveckla vänskapliga och samarbetande relationer med Afghanistan, säger utrikesministerns talesperson Hua Chunying till reportrar enligt nyhetsbyrån.

Rysslands ambassadör i Afghanistan kommer att ha ett möte med talibanerna i Kabul på tisdag. Det säger den ryska diplomaten Zamir Kabulov enligt AFP.
– Vår ambassadör är i kontakt med de talibanska ledarna och i morgon kommer han träffa talibanernas säkerhetssamordnare, sa Kabulov till radiostationen Ekho Moskvy.

Han uppger också att Moskva kommer att erkänna den nya regeringen baserat på ”uppförande”.
Den ryska nyhetsbyrån Tass rapporterade på måndagsmorgonen att den ryska ambassaden sagt att man är redo att samarbeta med en övergångsregering. Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.