Talibanerna håller inte vad de lovade risken för våld enligt sharia lagar väntar runt hörnet

Det Talibanerna lovade höll inte tills bläcket torkat. Det var i och för sig inte oväntat då man vet hur de har jobbat förut. Nu har man börjat sökandet efter de som jobbat för USA och Natoledda styrkor. De gör som de gjort förut går från dörr till dörr och knackar dörr. Självklart har de en lista på vilka de kommer år först och som de ska straffa. De har också rekryterat de som är beredd att avslöja vilka och var de finns. Straffen de ska få har inte ännu kommit fram men det är säkert de gamla metoderna som gäller och utan rättegång. Det blir nog åter en mörk period för folket i Afghanistan. Det finns även signaler att tex Sverige kommer inte att få ut Afghaner som jobbat för Sverige som tolkar och inte heller det låter som den väg Talibanerna väljer trots vad man bara för någon vecka sedan lovade

Så här beskrivs detta i Omni. Talibanerna har trappat upp sökandet efter afghaner som jobbat med de USA- och Nato-ledda styrkorna. Detta trots tidigare löften om att all form av hämnd skulle utebli.
Uppgifterna kommer från en konfidentiell FN-rapport som AFP fått tillgång till.
Enligt rapporten finns det en ”prioriteringslista” på individer som talibanerna önskar gripa. Dörrknackning har genomförts för att leta efter individerna och deras familjer. Enligt rapporten så har talibanerna även ”snabbrekryterat” informatörer för att komma åt sina fiender.
Personer som haft centrala roller i den afghanska militären, polisen och underrättelsetjänsten är också i farozonen, enligt rapporten.

Artikel 2

Talibanerna tillåter endast utländska medborgare att lämna Afghanistan, enligt uppgifter till Expressen.
Tidningen skriver att det ska ha skett ett möte mellan regeringarna i EU under onsdagen där Tyskland och Frankrike informerade om att talibanerna endast tillåter utländska medborgare som jobbat för USA att lämna landet.
Enligt Expressen kan det innebära att det blir omöjligt för Sverige att få ut ett stort antal personer som befinner sig på UD:s svensklista, som till exempel afghaner med svenskt uppehållstillstånd. Det kan även bli svårt att få ut tolkar och anställda som jobbat på Sveriges ambassad.
Den enda vägen ut ur landet är flygplatsen som kontrolleras av USA:s militär. Vägen dit är dock kantad av vägspärrar som kontrolleras av talibanerna.

2 kommentarer

  1. Stefan

    Hur stoppar man det som händer i Afghanistan? Har du någon idé?

    Eftersom alla tittar på och konstaterar vad som händer och kommer att inträffa så borde givetvis en militär insats görs där. Har du annan lösning?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Tror enbart att alla länder som har folk där måste se till att de kommer utom liksom de som jobbat för olika länder där som tex tolkar. Tror inte det går att lita på Talibanerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.