Vad händer mellan Nato och Ryssland till veckan viktigt för Sverige

Så här har Omni skrivit om detta
Veckan som ligger framför oss kan komma att innehålla de ”mest signifikanta och definierande ögonblicken” mellan Nato och Ryssland sedan Sovjetunionens fall, skriver CNN:s Luke McGee i en analys. Han syftar på de möten som kommer att ske i Europa, dels i Genève och dels i Bryssel.
Enligt McGee har relationerna mellan västvärlden och Ryssland nästan varit på kalla kriget-nivåer sedan Rysslands annektering av Krim 2014. Han tror att Natoländerna kan utnyttja det faktum att Vladimir Putin har fått se sitt land försvagas ekonomiskt. Natos hot om ekonomiska sanktioner mot Ryssland, om landet går till angrepp mot Ukraina, skulle kunna bita hårdare än vanligt.
Michael Winiarski skriver i DN att orsaken till att Natofrågan är på tapeten är att Putin har ställt krav om att försvarsalliansen ska hålla sig borta från Rysslands närområde.
”Han har markerat att ’den röda linjen’, den absoluta gränsen, går vid ett Natomedlemskap för Ukraina.”
Att Putin har krävt garantier för att länder som tidigare varit en del av Sovjet inte får gå med i Nato har ”glasklart” att göra med att Ryssland vill återupprätta det kalla krigets uppdelning av Europa, skriver Winiarski.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.