Västerbotten har flest läkare och sjuksköterskor per 100 000 invånare

Jag brukar ibland titta på statistik och göra jämförelser. Idag har jag kollat lite siffror som rör sjukvården och då läkarna och sjuksköterskor. Jämförelsen jag tittat på är mellan de olika regionerna som har ansvaret för den. Siffrorna har jag hämtat är från Socialstyrelsen och det gäller personaltätheten för dessa två personalgrupper. Västerbotten har flest läkare per 100000 invånare och så är det även bland sjuksköterskor.

Om vi börjar med läkartätheten där vi har flest läkare per 100 000 invånare och 515 st per 100000 invånare. Det innebär att vi är väl försedd med läkare och har man mest bör också vården vara bäst.
När det gäller sköterskor så har vi 1398 på 100 000 invånare och inom den yrkesgruppen har riket ett snitt 1081. Om vi har problem borde det vara värre inom dessa två yrkesområden.

Nu är det samma sak inom hela landet att det är stora grupper som går i pension. Med så gott om personal nämligen flest inom dessa yrkesgrupper måste läget i vara så dusterna förutom vid semesterperioden. Nu är det fler yrkesgrupper inom vården och jag har inte haft tid att kolla upp hur det ser ut. Nu fann jag inte några siffror hur mycket patienttid dessa har vilket är viktigt. Det är klart att dessa två yrkesgrupper utför också en hel del administration. Jag tror det är viktigt att man hela tiden om det är möjligt att flytta över administration till de som är utbildade för den typen av sysslor. Jag känner mig ändå nöjd över att vi har gott om välutbildade person inom sjukvården och de två yrkesgrupper jag nämt i detta inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.