Ryssarnas ledning är inte kloka de förstör även för sig själva och beter sig som alltid med brända jordens taktik

Ryssarna är ett märkligt land som de beter sig överallt. Det finns nog en hel desperata beslut som man tar. Det finns massor av sådana beslut. De följer inga regler som finns för kriget utan bombar nästan allt som kommer i deras väg. Jag hoppas att man leverera de vapen de behöver för att motstå ryssarnas attacker för i så fall har det varit bättre att ryssarna fått överta landet utan strider som kostat folket så mycket. Jag tror det här blir ett utnötningskrig där ryssarna kommer att lamslå all den infrastruktur som finns i landet.

Jag lägger ut tre korta artiklar från Omni

Kreml tar mer desperata beslut och med högre risk jämfört med tidigare under den ryska invasionen. Det säger Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, till SVT.
Tecken på det är bland annat mobiliseringen, annekteringarna av flera ukrainska regioner och måndagens robotattacker mot ukrainska städer, menar han.
– Kanske speglar det att Putin är alltmer desperat, alltmer isolerad och alltmer rädd, och har helt enkelt tappat kontrollen över kriget.
Analytikern säger att Putin med attackerna vill visa att han tar attacken mot Kertjbron, som förbinder annekterade Krymhalvön med Ryssland, på allvar. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi kallar robotattackerna för terror mot den ukrainska befolkningen, och säger att det inte kommer påverka krigets utgång.
– Det liknar mest blitzen mot London under andra världskriget, och då höll befolkningen ut.

Det ryska syftet med att bomba uppenbart civila mål är att knäcka ukrainarnas motståndsvilja, samt att få USA och Europa att dra sig för att fortsätta skicka militärt stöd, skriver DN:s Michael Winiarski i en analys.
”Inget tyder hittills på att det har lyckats. Varje rysk upptrappning har snarare fått västliga ledare att öka sitt stöd för Ukraina”, skriver han.
I The Telegraph skriver Mark Almond att Vladimir Putin vill injaga skräck snarare än att nå militär framgång, vilket Almond menar är själva definitionen av terrorism.
”Vilket budskap Putin än vill sända med terrorvågen så är det inte att han är redo att kompromissa”, skriver han.
Sky News Dominic Waghorn skriver att Vladimir Putin sannolikt hoppades att måndagens robotattack skulle uppfattas som en styrkedemonstration. Men han konstaterar att omvärlden istället tycks göra den motsatta tolkningen: Att det är en handling utförd av en desperat ledare som verkar få allt mer ont om alternativ.
Sydsvenskans Olle Lönnaeus påpekar att Ryssland vid sidan av kriget i Ukraina bedriver ett hybridkrig mot Europa – och Sverige.
”I Europa växer oron: Vad blir Putins svar nästa gång han drabbas av ett förödmjukande nederlag?” skriver han.

Den ukrainska armén var förberedd på måndagens ryska robotattack och hade hunnit evakuera möjliga mål. På så vis kunde många dödsfall undvikas, säger löjtnanten Alex Gorgan till SvD.
Han kallar robotattacken ett ”emotionellt svar på explosionen på Kertjbron” och han tror att fler attacker är att vänta. Dessutom säger han att Ukraina förbereder sig för en ny rysk markoffensiv norrifrån i vinter. Men först tror han att Ryssland kommer att försöka slå ut det ukrainska luftförsvaret.
– Därmed får ryssarna himlen åt sig själva. De blir överlägsna i luften och kan starta en massiv bombkampanj mot alla större ukrainska städer, säger han.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.