Se till att de som vill bygga el produktion får den möjligheten snabbt så inte hushållen får en ekonomisk kollaps liksom industrin

Vattenfall måste fara utomlands för att kunna producera mera el. De bygger en av de största vindkraftparkerna utanför den Nederländska kusten och den ger lika mycket el som Sveriges största kärnkraftsreaktorer på 1,5 gigavatt. Den påbörjades förra året och bli klar om två år. Vindkraft är inget hinder i Sverige för kärnkraft utan ett mycket bra komplement och med klokskap kan det lösa mycket av den svenska energikrisen.

Tyvärr har den nya regeringen ingen bra kunskap om energifrågorna. Det blåser inte alltid det vet alla men blir det en överproduktion av el så är det bara att man gör vätgas för den kräver mycket el och går att lagra. Vätgas kommer säkert att bli ett drivmedel för inte minst tunga fordon och är ett fossilfritt bränsle Dvs ett miljövänligt. Toyota är en bilproducent som tror mycket på vätgas som drivmedel.

Vattenfall väntar på besked och tillstånd för att bygga en storvindkraftspark i Sverige och det är obegripligt att de inte får köra igång. Det måste bli mycket snabbare handläggning av tillstånden så att vi bygger bort de problem med höga priser som uppstår vid brist. Det måste även bli betydligt lättare att bygga även på land. Det behöver främst byggas elproduktion i södra Sverige då el är en lokalproducerad energikälla.

Jag hoppas och tror att många el slukande industrier kommer att bygga och äga elproduktionen inte minst av skatteskäl. Det behövs mer svenskt ägande av elenergi inte minst av säkerhetsskäl. Det är på väg in i en lågkonjuktur och då är det bra att passa på med investeringar. Sätt fart på elproduktionsanläggningar redan nu och se över och underlätta planeringen och se till att det är högre vindkraftverk som ger mer el och färre vindkraftverk. Nu hotar en lågkonjuktur som främst beror på att hushållen minskar sin konsumtion beroende på rädslan för höga elkostnader.

Det ställer till det mycket med elpriserna och det gäller att vända dettas fort som möjligt. Det gäller även ny kärnkraft och även den kommer att behövas och även den måste man börja planera. Det är marknaden som har ansvaret för att bygga alla energianläggningar utifrån ekonomiska möjligheter men det är samhället som måste underlätta inte minst i planeringen och skapa möjligheter att bygga lokalt.

Lägger in detta om Vattenfalls byggande av den stora vindkraftsparken i Nederländerna
”Svenska Vattenfall bygger en av världens största vindkraftsparker till havs utanför den Nederländska kusten. Det rapporterar SR.
Bygget av de 140 turbinerna påbörjades 2021 och har nu kommit halvvägs. Parken beräknas stå klar om två år och kommer då ha en lika stor installerad effekt som Sveriges största kärnkraftsreaktor på 1,5 gigawatt”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.