Erdogan använder nog Finland och Sveriges ansökningar till NATO som en bricka för att visa sig hård för att vinna valet till sommaren

Turkiet har blivit en bromskloss när det gäller Finlands och Sveriges ansökan till NATO. Det är val till hösten i Turkiet och Erdogan har behov att visa tuffa tag inför valet. Det är troligt att det är där skon klämmer och inte kampen mot terrorism. Jag känner flera personer som har sin bakgrund i Turkiet och det är flera av dem som framfört den åsikten till mig. Det är troligen också det som är orsaken till angreppen mot kurderna. Vi får nog därför hoppas att det blir en ny regering i Turkiet som ser det positivt även för Turkiet om Sverige och Finland blir medlemmar i Nato.

Så här skriver Omni om det som händer i Turkiet
”Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är på väg att dra in landet i ett onödigt krig mot kurder, samtidigt som han manipulerar domstolarna att slå till mot hans motståndare. Det menar Paul Taylor i en analys i Politico.
”Det är ett hänsynslöst försök av Erdogan för att klamra sig kvar vid makten. Låt oss hoppas att han misslyckas”, skriver Taylor som konstaterar att Erdogans parti AKP endast når knappa 30 procent i opinionsmätningarna.
Samtidigt driver Erdogan på för att öka sitt internationella inflytande.
På webbsidan Turkish Minute, som drivs av journalister som flytt från Turkiet, skriver pseudonymen Fatih Yurtsever – i en analys att Turkiet som en konsekvens av Rysslands krig i Ukraina försöker utöka sitt inflytande i Centralasien.
”Turkiets växande inflytande i regionen stöds av EU och Nato eftersom det kan dämpa inflytandet från Ryssland, Kina och Iran”, skriver pseudonymen.
Valet i Turkiet äger rum den 23 juni.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.