Det måste bli fler av de elproducenterna som bör vara svenskägda

Jag tycker det är dags eller hög tid att de kommande energiproduktions anläggningarna blir svenskägda. Vete fasen hur många det har blivit. Den enormt stora anläggningen som byggs runt Piteå ägs ju av tyskar. Det är också många som jag tror är kinesiskt ägda i alla fall är mycket av grejerna i många fall från Kina. Vi har fått in massor med verk till Umeå hamn där vägarna inte räcker till på alla ställen för att verken ska transporteras från hamnen. Ett ställe är under järnvägsbron som börjar långt uppe på land.

Det är märkligt tycker jag att det inte går att bygga så att allt gods som kommer in i hamnen enkelt ska transporteras från hamnen. Inte undra på att det blir krångligt för Trafikverket ni har sett hur västra länken blivit försenat. När den hade överklagats och kommit tillbaka i Nationella planen skulle den ha varit klar till 2014 då hade man inte ens börjat planera. Sedan skulle den blivit klar för två år sedan men så kunde de inte bygga den bro som skulle över Umeälven och då tog det ytterligare något år.

Jag har ju under min tid som heltidspolitiker i 30 år haft mycket god insyn i både deras planering och byggande av vägar och järnvägar och ska staten ha kvar den organisationen måste det till en riktig nyordning och det är helt åt skogen detta med deras planeringstider och det måste göras något åt. Jag tror på ännu mer inköp av planerings och tillstånden som behövs. Jag tycker också det blev oerhört mycket sämre sedan man slog ihop Vägverket och Banverket. Enligt mitt tycke är de för olika för att funka tillsammans. Något måste göras och det tar för lång tid innan projekten blir färdig. När Botniabanan byggdes fick vi regeringen Persson att bygga ett bolag som skulle planera och bygga järnvägen och den höll i stort sett sin budgetram och det blev ett mycket bättre flyt och inga stopp mellan olika byggnadsår och dessutom hade vi problem med dragningarna genom Umeälvens delta. Den blev inte försenad så mycket gentemot alla projekt som idag bedrivs. Vägprojektet i Umeå i stort sett 25 år gentemot tanken från början med en invigning i början på 20 talet enligt tankarna från början

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.