Det beräknas bli underskott på 24 miljarder i kommuner och regioner nästa år och det behövs mera pengar från regeringen som dessutom sänker skatterna för de som redan har det bra ställt ekonomiskt

Det kommer att bli stora problem att klara välfärden i kommuner och regioner om inte regeringen höjer statsbidragen. SKR räknar med att det kan bli ett underskott med 24 miljarder nästa år. Region Västerbotten har flaggat för ett stort underskott. Det är klart att det blir underskott med alla de prishöjningar som kommit och ökat inflationen. Skatteintäkterna ökar inte i samma omfattning. Det borde finns pengar till kommuner men högerregeringen vill sänka skatterna för de med höga inkomster. Det är tycker jag en sjuk politik när man ser att stora grupper i samhället inte kommer att klara sig när alla kostnader ökar inte minst boendekostnaderna med mycket högre energipriser och högre räntor. Klyftorna i samhället kommer att öka ännu mer när regeringen dessutom sänker skatterna för de som tjänar mest. Dessutom blir det med säkerhet mycket sämre välfärd och jag är övertygad om att pensionärerna kommer att bli de stora förlorarna på regeringen politik

Så här har Omni beskrivit det förväntade underskottet i kommuner och regioner
”Svenska kommuner och regioner väntas gå med totalt 24 miljarder kronor i underskott nästa år, uppger intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) för TT.
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog pekar ut den höga inflationen som huvudförklaringen och uppmanar regeringen att agera genom att redan nu ge besked om förutsättningarna för nästa år.
– Vi vill se långsiktiga stabila planeringsförutsättningar, inte bara i vårbudgeten utan generellt. Det är det viktigaste, säger hon.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.