Petter Nilsson(SD)

Queering sápmi: Ett arvfondsprojekt.


Till skillnad från Reinfeldt(M) vill jag inte påstå att försvaret är ett särintresse. Däremot queering sápmi vill jag mena är det.

SVT rapporterar att den allmänna arvsfonden hjälpte den Somaliska föreningen Umis i Borlänge bli godkända för fortsatta utbetalningar. Föreningen som tidigare anklagats för klankultur. Närmare en miljon kronor har betalats ut till föreningen efter att arvsfondens handläggare meddelat hur föreningen ska svara.

Jag kunde inte låta bli undersöka vilka spännande projekt arvsfonden beviljat uppe i Västerbotten och Umeå. Så jag la ned några minuter för att kika upp projekten som Allmänna arvsfonden väljer att lyfta med medel från människors livsverken.

Frågan man bör ställa sig är huruvida projekten är något de som avlidit verkligen ville att ens livsgärning skulle bidra till att finansiera eller inte.

Kanske finns det någon enskild som vill att hens medel ska gå till queering sapmi. Men nog tror jag de flesta prioriterar annat.

När jag dör välkomnar jag att en del av pengarna man lämnar efter sig exempelvis går till arbete med att utveckla nya mer effektiva behandlingsmetoder mot sjukdomar. Kanske kan någon ha synpunkter på det. Kanske finns det mer nyttiga satsningar att göra.

Ett axplock av projekt dit jag iallafall själv inte vill se mina pengar prioriteras på:

Queering sapmi
VAHÀK  ett scenkonstprojekt med inspiration från queersamiska.
Loud Grrl – Den rosa metoden
Porrens verklighet – en förstudie

Rekommenderar att du – innan du kommenterar friskt kring det ”egentligen är viktigt” – kikar in projektbeskrivningarna i länkarna. Det blir inte bättre…

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. brorson

  Det här är ju att motarbeta den samiska kulturen, som tvärtemot måste stödjas. Renskötseln, som är av stor betydelse för den samiska kulturen, måste erkännas även som en näring och skyddas mot nya gruvor och vindkraft. Om ny järnmalmsgruvor verkligen behövs, vilket inte är fallet för närvarande, eftersom det inte finns avsättning inom hela EU för allt järnskrot som återvinns, bör ett par nedlagda gruvor i Bergslagen återöppnas, i första hand Grängesberg och Stråssa.

  Det finns dessutom mängder med slagghögar med sällsynta jordartsmetaller efter tidigare gruvdrift i Bergslagen. När dessa fyndigheter finns, kan jag inte se gruvplanerna i renskötselområdet som annat än ren elakhet mot de renskötande samerna., som en lust att förgöra samerna som etnisk grupp. Vi storsvenskar måste stå upp för våra nationella minoriteter.

  Allmänna arvsfonden är en skandal, som bör avvecklas i nuvarande form eller helt och hållet. Föreningar, som skulle kunna få bidrag ur fonden, känner inte till fondens existens. Fonden har uppenbara svårigheter att hitta lämpliga mottagare, och ger bidrag till de mest bisarra projekt. Detta är inget ovanligt, att man ger bidrag till spridandet av amerikansk bögkultur (quer), som har uppstått i New York under 1970-talet, bland samer. Min nuvarande hustrus dotter är homo, och hon är helt förtvivlad av att sammanblandas med quer-kulturen, som enligt hennes mening förlöjligar homosexuella.

  Allmänna arvsfonden inrättades 1928, när kusiners arvsrätt avskaffades, för att stödja föräldralösa och andra fattiga barn, vilket inte längre behövs p.g.a. kommunernas (socialtjänstens) utökade ansvar för barn och barnfamiljers försörjning. Numera torde avlidna invandrare, utan av svenska myndigheter kända släktingar, vara fondens största finansieringsgrupper. Som TV-programmet ”Arvinge okänd” visat, är det som regel inte svårt att hitta arvsberättigade syskon i hemlandet.

  Allmänna arvsfonden göre sig dock inte det besväret, vilket för fonden till en av Sveriges värst tjuvar. En annan skandal är den ansvarslösa invandringspolitiken, när svenska myndigheter inte har något säker identitetens på personer, som har beviljats permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap. En förteckning över närmaste släktingar borde var obligatoriskt i Sverige, som i andra länder. Desto värre skandal, når det i dessa fall inte handlar om illegala, som har hållit sig undan.

  Jag hoppas att något riksdagsparti tar itu med den här varbölden.

  • brorson

   Storsvenskar är en benämning som ibland används om den svenska majoritetsbefolkningen, eftersom de nationella minoriteterna också är svenskar.

 2. brorson

  Det räcker inte att skriva testamente för att vara säker på att Sveriges värst stöldliga (Allmänna arvsfonden) inte norpar din kvarlåtenskap. Du måste uttryckligen skriva i ditt testamente att fonden inte ska ha någonting. Jag har läst om fall, då den statliga myndigheten Allmänna arvsfonden med statens resurser i ryggen har stämt testamentstagare för att med domstols hjälp stjäla den egendom, som har testamenterats till dem, Det står ju dessutom i lagen om Allmänna arvsfonden att Kammarkollegium, som förvaltar fonden, ska godkänna testamenten till någon annan än Allmänna arvsfonden.

  ”Konstruktionen med en allmän arvsfond är mycket ovanlig, och det enda land vid sidan av Sverige som har en arvsfond är Island. ( – – – ) I flera andra länder går kvarlåtenskap in i den allmänna statsbudgeten, men dessa länder har ofta en längre gående arvsrätt, som bland annat innebär att även kusiner eller mer avlägsna släktingar ärver.” (Wikipedia)

  Allmänna arvsfonden bör helst avskaffas helt, eller göras om till en myndighet, som har till uppgift att leta efter okända arvingar. Kusiners och kusiners barns och barnbarns arvsrätt bör återinföras, så att de ärver om det inte finns någon närmare släkting i livet.

  a llmänna rvsfonden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.