Petter Nilsson(SD)

LO – Inte bara för Socialdemokrater!

Tar upp ämnet i en debattartikel med Jimmie Åkesson i VK.
Har tagit upp ämnet en aning mer utförligt tidigare i bloggen, och även genom ett par gamla livesändningar. Slänger in en här.

Såg därtill att en tyngre röst inom pappers uttalat sig i ämnet, där han säger att det är odemokratiskt att porta SD-politiker från fackligt uppdrag. ”Ett fackförbund kan inte gå emot medlemmarnas val”, säger Aleksandar Srndovic, avdelningsordförande inom Pappers.

Kontroversiell fråga: Varför ska inte facket verka för arbetarnas bästa, utan en given partiideologisk inriktning?

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

22 kommentarer

  • Arbetare

   Ex-pampens fixering vid SD och Trump börjar bli sjuklig vid det här laget .

   Det är ju inte så att det är SD som styrt landet under merparten av det senaste århundradet men det hindrar honom inte ifrån att skylla allt från arbetslöshet till gängbrottsligheten på det enda parti som kan svära sig fritt från skuöd till det uppkomna kaoset .

 1. Mique

  Eftersom SD inte står för alla människors lika värde, så måste SD:s företrädare hållas borta från alla demokratiska samhällsfunktioner!

  • Krister

   Hmmm…nu hade du nog lite otur när du tänkte. Det är ju just den punkten som diskuteras, men vi andra pratar om sossarnas brist på demokrati, alltså sossarnas acceptans av allas lika värde.

  • Drutten

   Här får jag lov att hålla med Krister. Mique tänk igenom vad du ska skriva innan du skriver. Annars plockas ditt resonemang sönder lätt. Skriv inte när du är upprörd. Tycka vad man vill om SD men dom har kommit långt sen dom startade måste erkännas eller hur. Titta bara på MP och L idag hur det ser ut i opinionsmätningarna. Jaja om 20 år sitter väl en SDare som LO bas och då kallas det demokrati, satte du kaffet i halsen nu Mique.

  • Lennart Holmlund

   Det är facken själva som har ansvaret över sin organisation. Ingen lagstiftning där för det finns redan och har man inte ändrat namnet är det föreningslagen. Vill man inte vara med i ett Lo förbund får man gå ut eller gå till syndikalisterna. Medlemmen är inte utesluten utan har fråntagits de fackliga uppdragen då medlemskapet i SD inte står för alla medlemmars lika värde. Det är förbudens kongresser som bestämmer över sina stadgar.

   • Mique

    Hej Lennart! Det är svårt att lära lågutbildade, äldre, svenska män, vad demokrati och alla människors lika värde innebär. Jag har försökt under ett halvår nu, men möts enbart av ”God dag yxskaft”, av Petters SD-svans. Herr Nilsson, har även censuerat mina kommentarer, då hans underhuggare inte har förstått att ”den som ger sig in i leken, får leken tåla”. En av kommentatorerna hotade med, att sluta att rösta på SD, i och för sig en vinst för det svenska folket. Jag har tröttnat på Herr Nilssons svans, deras okunnighet och dåliga kunskaper i det svenska språket, en invandrar ska inte behöva lära dessa genuint svenska, äldre män deras eget modersmål. Herr Nilsson och hans stolle-svans, får fortsätta med att ”kasta sten i glashus” och klä sig i sina tjocka bruna offerkofter. Mvh, Mique.

    • Drutten

     Jadu Mique, du använder samma språk som dom du fördummar och idiotförklarar. Sjunk inte så lågt då du är ”intelligent och enligt ditt eget förmenande ” högre stående” intelligentmässigt än andra enligt dig själv. Hmmm… och sen, hur vet du att det är äldre män som skriver??? Och sen, du kanske censureras för att du inte använder ett hyfsat och korrekt språk i inläggen. Jag gissar och tror att Lennart H nog också censurerar otillbörliga inlägg med grovt språk. Även du Mique får som du själv skriver, den som ger sig in i leken får leken tåla….eller hur. Med det sagt så vill jag också säga att jag aldrig röstat på SD utan det jag vill säga är att god ton är bäst i inläggen.

    • Christer

     Tja, Mique, eller vad du nu heter.
     Jag är man (hade liksom inget val, det blev bara så), många anser att jag är lite äldre, inte heller det av eget val, och vi får väl hoppas att du också blir äldre någon dag. Jag är relativt välutbildad och inte alls i behov av att du skulle behöva lära mig mitt modersmål, eller något av de tre andra språk jag talar.
     Min ålder har dessutom givit mig något som du ger ett tydligt sken av att sakna, nämligen ödmjukhet och erfarenhet. Med detta sagt tycker jag inte alls att du ska ”hålla tyst”, utan tvärtom, gärna dela med dig av dina erfarenheter. Även om de kanske är begränsade, så skulle det mycket väl kunna finnas något av värde bland dem.
     Men, det sätt du väljer att uttrycka dig på, nedvärderande, spydigt och med en tydlig framtoning att andra inte fattar, gör att ingen kommer att ta dig på allvar.
     Ett tips till dig, i all välmening, är att respektera andra människor och andra människors erfarenheter. Det är grunden i demokrati, ett ämne du verkar vara oerhört lite insatt i.

   • Arbetare

    Nu har politruken vaknat .
    Kan DU Lennart Holmlund med rationella argument övertyga oss om att SD har ”fel värdegrund ” .

    Till skillnad från S så har SD aldrig stämplat J i judars pass , utlämnat judar och norska motståndsmän till en säker död i gestapos händer , tvångssteriliserat 1000-tals eller sänt antinazister till omskolningsläger .

   • Bättre förr

    Det där med lika värde är en gummiparagraf som man gör som man behagar med. När Anna Lind mördades var det helt plötsligt OK att söka igenom ett annars förbjudet-att-söka register som barra skulle få användas till forskning. Om jag hade mördats under samma omständigheter hade det nog inte gått, och det har ju inte mig veterligt använts till att leta brottslingar senare. Jag är inte emot att sagda register används att leta brottslingar, men då borde det vara lika för alla brottsoffer… Allas lika värde???

   • Fredrik

    Jag förstår att du och alla socialdemokrater alltid kommer försvara LO och dess ledning, det vore väl korkat att bita av handen som föder en. Men här måste ni väl ändå börja förstå att om LO fortsätter med dessa sektliknande åtgärder kommer medlem efter medlem avstå från att vara med. Jag gissar att LO klagar när SD medlemmen betalar sin avgiftfr

 2. Jonsson

  Lagstiftning kan hindra att LO, skänker bort medlemmarnas pengar till Socialdemokraterna.
  Över 60% av medlemmarna i LO-facken, sympatiserar inte med S. Så, en sådan lagstiftning där medlemmarna måste tillfrågas, om de godkänner att pengar överförs till S valrörelser, är en god idé.
  Om något ska bytas, då är det ordföranden – Gideonsson. Jag har varit med i facket längre än den unga damen.

 3. Lars Gidlöf

  Hej

  SD.are kan inte vara med i LO då de inte står för arbetarens röst, fast det är tyvärr lågutbildade arbetare som mest röstar på dom.

  Ställ frågan till denna Petter Nilsson varför SD inte vill följande:

  1_ Ha fackliga skyddsombud?

  2: Varför vill inte SD låta en LO medlem göra visst avdrag på fackavgiften när arbetsgivare får göra avdrag för sina avgifter till intresseföreningar? Detta kan innebära en fördyring med 100:- månad för en som är med i facket

  Två enkla frågor

  • Marko

   Typisk kommunist att totalt ignorera den stora frågan om demokrati och försöka få frågan att handla om bidrag istället.
   Tar vänstern någonsin en riktig debatt baserat på sakfrågor någonsin nuförtiden?
   Nej skulle jag säga.

  • Drutten

   Kasta inte skit på arbetare som sliter häcken av sig. Dom är inte dummare för att dom tillhör arberarklassen. Om du visste hur många överklassare som röstar på SD.. Men nu är det ju så att SD vuxit till vad dom är idag p g a att stor del arbetare känner sig svikna av S. Där ligger kärnan till SD. Och kom inte och påstå att lågutbildade arbetare är dummare än dig eller andra högutbildade för det gissar jag du är. Tro inte att lågutbildade är dummare än dig bara för att dom inte röstar ”RÄTT” enligt dig. Du visar ett stort förakt mot arbetarklassen genom att antyda att arbetare är dumma då de är lågutbildade och enligt dig, igen, ”RÖSTAR FEL”.

   Annars ser även jag fram emot svar på frågorna du ställde. Dom är relevanta.

  • Arbetare

   Lars Gidlöf .
   1. Fackliga skyddsombud har tyvärr urartat på samma sätt som mycket annat fackligt till att vara valarbetare för S.
   Eftersom facket inte längre sköter denna uppgift bör den flyttas till någon förhoppningsvis opolitisk myndighet .

   Dumheterna om att det är demokrati att vägra meningsmotståndare att få väljas av sina medlemmar visar bara hur uppe i det blå fackpamparna är.

   Hur ska det kunna bli någon förändring i toppskiktet om man förbjuder medlemmarna att välja representanter som vill förändra status quo ????
   Typiskt sovjetfasoner .

 4. brorson

  Tycker det är glädjande att Holmlund och Gidlöf, som båda är seriösa debattörer har kommenterat här, men måste protestera. mot M:s grova förolämpning mot Holmlund, p.g.a. dennes nationalitet, ålder, utbildning och hantering av svenska språket (äldre, svensk man med relativt låg utbildning och vars blogg vimlar av grammatik- och syftningsfel). Observera att man kan vara seriös även om man inte håller med bloggägaren, t.o.m. om man har fel i sak. Holmlund har lagt fram den socialdemokratiska synen på ämnet, som diskuteras, och jag hade gärna sett en fortsatt diskussion om S har rätt eller fel, och om det ligger något i det Holmlund har skrivit, eller ej.

  Mique är inte seriös, och jag är mycket besviken på att denne fascist och rasist, som brukar tjata om att svarta invandrare är en sämre sort än vita invandrare (som hen påstår sig vara), inte har stängts av för gott. Jag tror inte alla att Mique är en invandrare, utan att hen är en svensk fascist, som är djupt besviken på att SD har svikit de rasistiska idealen, som fanns under partiets första tid, och därför öser sin galla över SD och SD:s väljare. Som förvisso till ganska stor del består av äldre svenska män, som känner sig svikna av S, varav inte så få är utlandsfödda arbetare i samma situation.

  De flesta, som brukar skriva här, verkar tro att Mique är en vänsterextremist. Men jag har umgåtts med så många vänsterextremister, så att jag skulle känna igen en vänsterextremist direkt. Och det finns ju faktiskt också högerextremister. Som står långt till höger om både SD och M. Och det även bland invandrare.

  Man bör alltså inte använda sig själv och sina egna åsikter som måttstock för vem som är seriös. Och allting, som Holmlund har skrivit. är ju inte fel enligt min åsikt. Som exempel har Holmlund menat att MP har varit en belastning för S. Och däri har han haft rätt. Vi har ju sett en relativt kraftig ökning för S, efter brytningen med MP. Gidlöf har enligt min mening rätt om skyddsombuden, men fel om avdragsrätten. Det är ju socialdemokratiska finansministrar, som har varit mot avdragsrätten för fackföreningsavgifter, och det på goda grunder.

  Om man inte ska kunna ha fackliga uppdrag inom LO för att man tillhör ett parti, som historiskt men inte nu längre, har förnekat alla människors lika värde, och man själv aldrig har gjort det, råder förbud för socialdemokrater att ha fackliga uppdrag inom LO: ”Inom alla samhällsklasser finns en bottensats av individer som saknar existensberättigande”.

  Detta står i makarna Myrdals bestseller från 1934
  ”Kris i befolkningsfrågan”. Och både Alva och Gunnar Myrdal var ju ideologiskt tongivande socialdemokrater under hela sin livstid., och låg bl.a. bakom tvångssteriliseringarna. ”Bottensatsen” skulle inte ens få födas. Men många av dessa individer föddes ändå, innan deras mödrar skars sönder i underlivet. Säkra aborter finns fortfarande inte, och mist ett sextiotal kvinnor dog av samtidig abort och sterilisering, som beslutats av svenska staten under Tage Erlanders regeringstid.

  ”Det är inga värdefulla kvinnoliv som har gått till spillo”, sa Nils von Hofsten, som var rektor för Uppsala universitet och ordförande för Statens rasbiologiska institut, tillsatt av regeringen. Detta har S försökt gömma undan, trots att flera kända S-och C-politiker deltog i besluten. När kommer vitboken om S´ förflutna?

  • Brorson

   Rättelse. Myrdalarna var inte, som jag skrev, socialdemokrater under hela sin livstid. De var borgerliga opportunister, som gick med i Socialdemokraterna först efter partiets segerval 1932. De drogs till makten .S var då ett arbetarparti, som hade svårt att tillsätta alla tjänster, som krävde akademisk utbildning, och såg därför mellan fingrarna med akademperiker-sossarna folkförakt. Svenskarna dög inte som de var, utan skulle ”rasförädlas” genom eliminering av ”oönskade anlagsbärare”.

   Och senare även genom import av personer med önskade egenskaper för det automatiserade industrisamhället. Det gjordes anlagstester bland sydeuropéer vilka som fick komma till Sverige. Araber och afrikaner ansågs under denna tid inte ha de önskvärda egenskaperna, utan bara de bästa bland européerna. Gunnar Myrdal, som senare fixade ett nobelpris åt sig själv, kom tidigt att lägga under sig den socialdemokratiska högre utbildnings- och forskningspolitiken, och utsåg Gunnar Dahlberg till ny chef för Rasbiologiska institutet, efter Lundborgs pensionering 1936.

   Dahlberg introducerade nya rön från djuraveln inom den socialdemokratiska befolkningspolitiken, vilket har förvirrat journalister, som har skrivit om de svenska tvångssterilseringarna. Journalisterna har förväntat sig främlingsfientlighet, när Dahlberg snarare var svenskfientlghet. Rädslan för inavelsdegeneration var samma orosmoln på politikernas himmel som dagens klimatkris .Man påstod sig ha funnit bevis för detta genom resultaten av extremavel inom mycket små djurpopulationer., i synnerhet den nu nästan utdöda notrrländskafjällkon.

   Det var långt mellan tjurarna i Norrland, så det blev ofta samma tjur varje gång. Och urvalet blev ju ännu mindre, när man felaktigt trodde att helvita tjurar skulle ge den bästa avkomman. Under Lundborgs tid som chef för -Rasbiologiska institutet hade renrasaveln varit förebild för befolkningspolitik, men under Dahlbergs tid blev det snarare blandrasaveln, vilket har fått Dahlverg och hans uppbackare inom regeringen att framstå som antirasiser bland grävande journalister, som inte gräver tillräckligt djup.

   Men svenskfientlighet kan ju också vara rasism. Jag har en yrkesbakgrund inom djuraveln och känner väl till alla avelsteorierna, har läst massor med svensk rasbiologisk facklitteratur och har slagits av likheterna med samtida läroböcker om djuravel.

 5. brorson

  Av LO:s stadgar framgår – om LO:s egen tolkning av sina egna stadgar ska följas – att medlemmar i S inte får inneha fackliga uppdrag inom något enda LO-förbund. Naturligtvis inte om medlemmen dessutom har politiska uppdrag för S. En liten detalj, som alla har bortsett från är vad som faktiskt står i LO:s stadgar, där det inte bara talas om allas lika värde, utom om allas lika värde och rätt. Vad som gäller för sverigedemokrater gäller alltså även för socialdemokrater.

  Det krävs alltså inga bevis för att medlemmen vid utövandet av sitt politiska uppdrag har motarbetat principen om allas värde och rätt. Det räcker att partiet historiskt har gjort detta. Och kan det finnas ett mer flagrant exempel på detta än att förklara vissa individer- svenska medborgare – sakna existensberättigande.

  Jag undrar för resten hur länge denna passus har funnits i LO:s stadgar. Jag minns den i varje fall inte från min egen tid som förtroendevald inom ett LO-förbund. som dessutom två gånger nominerade mig till kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Jag deltog i alla möten inom partiet .som ombud för mina arbetskamrater, som var kollektivanslutna till partiet. Vi arbetare var inte som idag passiva betalare, utan hade genom egna valda ombud ett direkt inflytande över partiets politik.

  Till mina uppgifter som fackligt ombud till partiet hörde också att bevaka att inga pengar från de medlemmar som reserverat sig mot kollektivanslutningen betalades in till partikassan. De pengarna gick i stället till något allmännyttigt ändamål. Detta var en nödvändig men obehaglig uppgift: Att de, som inte var socialdemokrater måste anmäla sig till mig, om de inte ville bidra ekonomiskt till sossarnas valrörelse. Trots vetskapen om vilka de var, var det ju min skydlighet som fackligt förtroendevald att inte göra någons skillnad mellan dem och s-sympatisörerna.

  Nuvarande ordning ser jag som ren stöld. LO-medlemmar tvingas ju nu betala för en politik, som de inte haft möjlighet att påverka, exempelvis uppgörelserna med C om försämrad arbetsrätt. Jag anser därför att det var fel att avskaffa kollektivanslutningen. Med dagens datorisering, hade det varit möjligt att reservera sig anonymt på nätetgenom ett klick ”avmarkera partimedlemskap”.

  Med dagens it-teknik hade det inte behövts några register eller minnesanteckningar över icke-s medlemmar. Socialdemokraterna är idag inget arbetarparti. Men till skillnad mot när S var ett arbetarparti. måste alla LO-anslutna arbetare – till skillnad mot TCO- och SACO-anslutna tjänstemän – bidra ekonomiskt till sossarnas politiska verksamhet.

  Det har en enorm utglesning av arbetare och f.d. arbetare med politiska uppdrag för S. Men sådana uppdrag för ju LO-,medlemmar inte ha, om LO:s egna stadgar ska följas lika för alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.