Alliansen röstar fram oppositionsråd

Alliansen röstar fram oppositionsråd. Politiken i Nordmaling är fullständigt rutten. I Nordmaling röstade den centerledda alliansen med troligt stöd av V och SD fram Socialdemokraten Monica Jonsson som oppositionsråd. Hon fick 22 röster och det blir dessa partier och Liza Jonsson fick 4 som var föreslagen av Socialdemokraterna, fem ledamöter avstod troligen de som svek den Socialdemokratiska partilinjen.

Jag lovar att sånt har inte kunnat hända i Umeå. Där röstar vi alltid med vad partiet som har uppdraget har nominerat. Jag har träffat och berättat hur det gått till för andra aktiva som varit med länge och de har inte trott mig förrän jag förklarat hur röstetalet nog sett ut.

Det har hänt på annan plats där S agerat på samma sätt men det är inte demokrati utan snarare diktatur när majoriteten utser oppositionen

Tänk vilket helsikes liv det skulle bli om vi i Umeå i någon nämnd röstar fram ett annat namn som vice ordförande i en styrelse som var vikt för centerpartiet. Hur tror ni media skulle agerat ?

Det skulle även vara omöjligt att den kommunala valberedningen lagt fram ett annat förslag än vad ett parti föreslagit vilket skedde i Nordmalings kommun i måndags.

Våra valberedningar för bara fram vad partierna nominerat. I Nordmaling fanns en grupp som kallar sig socialdemokrater men som inte följer de stadgar som partiet har och kört sin egen väg. Socialdemokraterna hade nominerat Liza Jonsson. Det är självklart att den som representerade S i valberedningen inte följt vad partiet nominerat men den grupp på 5 ledamöter som inte röstade på den Socialdemokratiska kandidaten har avstått eller röstat på alliansen.

Tala om ruttenhet att gå till alliansen och göra upp när man inte fick sin vilja igenom på repskapet. Demokrati nej.

Jag ser att frågan om andra partier ska utse vilka ledamöter som Socialdemokraterna utser inte behandlats i media vilket är urdålig journalistik. Det har bara i VK och SVT speglats som vem som blev oppositionsråd och hon fick aldrig frågan ens om det är etiskt att bli oppositionsråd utsedd av den centerledda majoriteten.

Det som skett i Nordmaling strider mot all etik inom politiken och ett sånt agerande sänker förtroendet för politiken och skadar kommunen. Jag begriper inte heller den kandidat som ställer upp på ett uppdrag utan att ha fått förtroendet från det egna partiet och bara rycker på axlarna åt det.

Jag är samtidigt glad att detta inte skedde under min tid som kommunalråd då det hade omöjligt för mig varit omöjligt att samarbeta inom Umeå regionen både med partier som utser andra partiers personer till uppdrag liksom de som ställer upp och låter sig nomineras och väljas av andra partier än ens eget parti. Det är det som gör att det politiska agerandet i Nordmaling är ruttet.

Jag skäms över min födelsekommun där sånt sker för det är så långt från de demokratiska spelreglerna som det går att komma. Jag är inte heller säker på att man följt reglerna om hur valet gått till eftersom Liza inte blev vald till kommunstyrelsen då man först ska välja ledamöter och sedan ordförande och vise ordf. ur den utsedda kommunstyrelsen.

21 kommentarer

  1. Ingrid Holmgren

    Hej Lennart! Du borde ordentligt ha tagit ta reda på vad som hände i Nordmalings KF innan du uttalar dig. Det syns tydligt i din blogg att du inte förstått hur röstningen i KF gick till. Har du sett websändningen? Vi borgerliga röstade på våra borgerliga representanter, som fanns med på båda förslagen. Sedan kan man undra hur du kan veta vem som röstade vad då det var slutna val.
    Ingrid Holmgren(C)

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Jag vet mycket väl hur röstningen gick till och har till och med läst protokollet. Vad jag vänder mig mot att ni inte stöttade Socialdemokraternas förslag utan gick på de som fronderat mot partiet. Handlingarna på S nomineringar var inskickade till kommunen men ni stödde inte arbetarekommunens förslag som var Socialdemokraternas. Nu vet jag att ni inte gillade Lisa men det är en annan sak. Om någon från Centern i Umeå som sitter i valberedningen skulle lägga ett annat förslag än vad som kommit in skulle vi omedelbart kolla med Mattias Larsson. sa han att det är fel trodde vi på honom och inte den som satt i valberedningen

  2. Johan

    Har för mig att du hejade på S i Vilhelmina när de valde en folkpartist som oppositionsråd efter valet 2010 trots att alla i oppositionen ville se en Centerpartist (förutom denna folkpartist då).
    Sedan var det väl lite annat i detta fall då S-gruppen i detta fall var delad och då skulle S fått ännu färre platser i KS?

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Nej jag har alltid sagt att det är partierna som bestämmer vilka kandidater man vill ha

  3. Pingback: Grundlösa anklagelser från Lennart Holmlund | Mattias Larsson (c)

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Nordmalings Arbetarekommun hade skickat in Repskapets nomineringar till Kommunen och där fanns Liza med. Valberedningen lade ett annat förslag. Det måste innebära att någon lagt sig i det beslut som det Socialdemokratiska partiet i Nordmaling fattat. Vi skulle aldrig kunna tänka oss att i en valberedning stötta ett annat namn är det Centerpartiet föreslagit. Sedan har vi de som brutit mot våra regler hur man beter sig det är en annan sak. Det stod till och med i tidningarna vilket namn S föreslagit så det var inte okänt

      • Mattias Larsson

        Där är vi överens, jag känner inte till formalian i Nordmaling, men jag har dock god kännedom om hur valberedningen i Umeå Fungerar, troligen är det på samma sätt som i Umeå. Inför valfullmäktige så skickar partierna in sina nomineringar, vilka konfirmeras av respektive partis representant i valberedningen. Är det så att partiets representant inte står upp för det av partiet inrapporterade förslaget så är det givetvis olyckligt.

      • Anki

        Hur tycker du att en valberedning ska jobba. Enligt min erfarenhet av föreningslivet så ska en valberedning vara helt neutral och inte finnas med i styrelser eller andra konstellationer inom föreningen. Valberedningen ska jobba för att få fram så bra namn som möjligt till föreningen och inte som tidigare i S att välja in sig själv på bra positioner i de olika nämnder/utskott, KS, Fullmäktige m m. Det inger dåligt förtroende till en valberedningsgrupp.
        Däremot om man inte får ihop personer så kan man väl tänka sig att personer i valberedningen kan ta en ersättarpost men absolut inget annat.

        • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

          Jag tycker valberedningen ska lägga fram det förslag som partierna beslutat om inget annat och det gäller för alla partier. I nordmaling borde de kanske skickas in med rek och mottagningsbevis för att vara säker

  4. Fredde

    Jo ,men vi vill ju inte ha en denna, hen har betett sig som märkvärdig tidigare i år och bränt förtroendet redan före Valet. I alla fall i från alla jag känner. De är många här i Nordmaling som är less på det gammal S styret.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Det är en helt annan sak. I Umeå gör vi så att alla partier skickar in sina nomineringar till kommunen och den kommunala valberedningen ser bara till att det är rätt namn som skrivits in. Lägger aldrig egna förslag

      • Jonas

        Nej det är inte en helt annan sak. Du förstår väl att det är här problemet har sin grund. Socialdemokraterna svek sina väljare och nominerade fel kandidat. Det är därför de har blivit överkörda nu. Med en god kapten sker inga myterier.

        • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

          Jag vet hur de våra i Nordmaling agerat hela tiden och det är under all kritik. Jag tror dessutom att det skett en massa ryktesspridning och kanske till och med lögner. Men det är det Socialdemokratiska partiets högsta beslutande organ som utser sin kandidater och det hade de gjort. Sedan var det några som inte gillade detta men det är en annan sak. Nordmaling är en skam för demokratin på många sätt och inte enbart för det som skett nu. Alla har ett sanvr för demokratin

  5. lars brannström

    vad tycker Du om S demokrati i Norsjö då? Här lägger man beslag på alla ordfposter ! ordinarie + förste

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Det tycker jag är fel. Jag tycker att oppositionen ska ha vice för insynens skull och det har vi i Umeå. Däremot så skickar partierna in sin nomineringar till kommunen och den kommunala valberedningen lägger aldrig något annat förslag. I Nordmaling fanns det ju två förslag. Ett Från Socialdemokraterna och ett från vad man kan kalla utbrytarna

  6. LiseLotte Olsson

    V röstade inte på oppositionsrådet! Det är inte vpr sak att göra det! Reagerade också på att alliansen lade sig i valet.

    • Christer Bäckman

      Hej Liselotte
      Du har nog inte följt med. De flesta (kanske alla) från de borgerliga partierna (utifrån röstsiffrorna)
      röstade på valberedningens förslag. Ett förslag som en enig valberedning föreslog Kf.
      Kallar du det för att lägga sig i?
      Det var ett slutet val, vilket gör att du inte ens kan veta hur V:s ledamöter röstade.
      Hälsningar
      Christer Bäckman (Fp)

      • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

        Men snälla Christer Bäckman du vet mycket väl vilket förslag det socialdemokratiska partiet lagt och jag tror till och med att du vet hur våra stadgar ser ut. Så visst har ni lagt er i och den typ av ursäkter du har ger jag inte ett dugg för.

  7. Pingback: Tack Lennart för många år som kommunstyrelse | Mattias Larsson (c)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.