Kommunsammanslagningar under tvång?

Kommunsammanslagningar under tvång. I går hade länsmoderaternas ordförande Anders Ågren en blogg om kommunsammanslagningar. Han skrev då här.

citat "Jag är fullständigt övertygad om att många av dessa småkommuner kommer att tvingas slå ihop sig med andra kommuner för att få en tillräckligt stor "kritisk massa". Detta inom en snar framtid. Annars klarar de inte av sitt uppdrag till medborgarna." Slut citat Ågren

Jag skrev själv om behovet av en reform inom den kommunal sektorn för ett tag sedan, inte minst med anledningen att det knappast bildas några regioner den närmsta tiden. Sedan är om orsaken till detta är en tillräckligt stor kritisk massa eller rent krasst ekonomin ocheller för att kunna rekrytera tillräckligt med kompetens.

Jag delar till stora delar att det kommer att behövas slås ihop kommuner Det är dyrare med små kommuner och man ser ju vilka enorma summor som de får både via kostnadsutjämningen och inkomstutjämningen .

I framtiden blir det inte bara resursbrist i form av pengar utan hur ska man kunna rekrytera personal med de kompetenser som behövs.

Men vad menar Ågren med tvång. Tror han att kommunerna själva kommer att inse stt de måste slås ihop eller vill han ha en kommunreform som hans egen regering tar iniativ till som man gjorde i Danmark eller som i Finland en piska med morötter.

Jag tycker att man över partigränserna måste inleda en kommunreform snarast för att vänta på att man äntligen ska inse att kommunsammanslagningar behövs tror jag inte kommer att ske för då skulle processen redan ha inletts. Jag själv tror inte kommuner säg under 15 000 kommer att kunna klara sig.

En kommentar

  1. Håkan Rombe

    Håller med helt och hållet. Småkommunerna klarar inte av att samverka om flygplatser, gymnasieskolor, grundskolor, äldreomsorg mm mm. Varje kommun kör sitt eget race med enorma extra kostnader som följd. Att skapa en massa kommunalförbund för att t ex samverka om olika chefstjänstemän blir kostsam byråkrati och svåröverskådligt för den vanlige medborgaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.