Petter Nilsson(SD)

– 5000 vårdplatser!

SVT uppmärksammar att antalet vårdplatser minskat med 5000 på fjorton år. Motsvarande ungefär en femtedel av platserna.
Det är absolut en oroande utveckling. Någon nyhet är det inte, även om SVT:s journalister tycks slås av häpnad.

Förklaringen till varför är emellertid intressant. Man lyfter främst svårigheter att hitta personal – något jag tidigare skrivit mycket om. Därtill så lyfter man utvecklade behandlingsmetoder. Båda dessa ligger det något i, men är långt från hela sanningen.

För det första. Vårdplatser bör ses i ljuset av mängden befolkning.

Sen är det några faktorer vi behöver lyfta. Personal och byggnader spelar in.
Men även här måste man förstås se mängden personal och lokalyta utifrån mängden befolkning.

Infrastruktur, alltså byggnader. Dels yta i sig, men även i vilket skick lokalerna är i. Här prioriterar SD till skillnad från övriga partier reinvesteringar: för att se till att våra byggnader är i bra skick. Övriga partier lägger mindre på sjukvård än Sverigedemokraterna gör i Region Västerbotten.

Idag prioriterar S, M och SD följande inom Region Västerbotten.

Bland annat opera, champagneprojekt, förtroendemannaorganisation etc prioriteras över sjukvård och fastighetsreinvesteringar.

Satsningar på sjukvård innebär i realiteten satsningar på fler händer inom vården. Vilket innebär mer avlastning, mer möjlighet att kunna styra sitt schema och få möjlighet att vara ledig. Men det är också viktigt för att kunna erbjuda konkurrenskraftiga löner, utbilda kompetens etc.
Lokalerna spelar roll också för arbetsmiljön för de som arbetar för oss. Ytterst kräver satsningar på vårdpersonal också att tillräckliga resurser säkras för sjukvårdens ramar.

Vi ska komma ihåg att det absolut finns klimatmål som medför en kritik mot byggnationer, likväl som lokalyta och uppvärmningskostnader. Ingen är väl emot minskade uppvärmningskostnader. Men. Jag är kritisk till allt för långtgående, välfärdsfientliga miljömål – som inte sällan svårligen kan visa att de i realiteten medför något positivt ens för klimat eller miljö.

Massinvandringen har inte inneburit det kompetensregn som övriga partier, med den moderate Reinfeldt(M) i spetsen, försökt göra gällande. Inte heller för Västerbotten.
Skatteintäkterna, som ska finansiera välfärd har inte ökat i takt med befolkningsökningen. Skatteintäkter som används för att finansiera vårdpersonal och nybyggnation och underhåll av lokaler.

Och det sista – väldigt centrala – som jag vill ha sagt i dagens inlägg:
Antalet vårdplatser är viktiga för att säkerställa en god beredskap, inte minst vid pandemi. Försvaret har gjort goda insatser under pandemin i Sverige, men hade kunnat ha helt andra verktyg.
Övriga partier avvecklade emellertid 50 extra sjukhus inom ramen för försvaret. 35 fältsjukhus inom armén och 15 marina stridssjukhus. Varje sjukhus med 6 operationssalar och varsin intensivvårdsavdelning.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. brorson

  Mycket intressant. Först till Reinfeldts s.k. kompetensregn. Det har ju varit rena kompetensdrängaget (”brain drain”) från länder med lägre andel högutbildade i befolkningen än Sverige. Fruktansvärt osolidariskt. Behöver Syrien inga byggnadsarbetare för att bygga upp landet efter kriget? Behöver Syrien inga läkare och sjuksköterskor för att ta hand om alla krigsinvalider?

  Och med massinvandringen från länder med lägre andel högutbildade i befolkningen än Sverige och färre år inom den högre utbildningen för de högutbildade, så kan resultatet inte bli annat än lägre andel högutbildade i Sverige jämfört med tidigare, och sänkt kompetens i medeltal hos de högutbildade. Det enda kompetensregnet att tala om är antalet f.d. soldater med stridserfarenhet. Men har alla dessa f.d. soldater från jordens alla krig verkligen lust att försvara Sverige, om så skulle behövas? Eller skulle de agera femte-kolonnare vid ett anfall mot Sverige?

  Mycket intressant att läsa om nedrustningen av sjukvården i krig. Den har gamla anor. Analyserna av Sveriges nederlag i landets sista verkliga krig, kriget mot Ryssland 1808, visade att nederlaget till mycket stor del berodde på det stora antalet soldater som dog av smärre blessyrer, men kunnat återgå i strid efter några veckors rehabilitering, om det funnits en fungerande sjukvård i krig.

  Som en följd av detta grundades, efter kriget, Karolinska institutet, som från början inte alls var något vetenskapligt institut, utan en snabbutbildning av läkare, med lägre kompetens än vad som föreskrivits för läkarexamen från ett universitet, för ev. kommande krig. Den höga andelen läkare inom den syriska befolkningen, det förväntade s.k. kompetensregnet, har visat sig till stor del bestå av på samma sätt snabbutbildade läkare för den syriska krigsmakten. Har de fått några läkartjänster i Sverige? Har de inte behövts i sitt hemland? Riskerna med misstag, begångna av snabbutbildade läkare, under eller efter ett krig, måste vägas mot riskerna med ingen behandling alls.

 2. brorson

  forts

  Nedrusningen av sjukvården i krig, måste naturligtvis ses som en del av den totala nedrustningen av det svenska försvaret, som började 1980, när vi hade en borgerlig regering, och fortsatte när S kommit till makten, och fortsatte under nästa borgerliga regering, med Carl Bildt, som statsminister, fortsatte under de nya S-regeringarna och därefter under den borgerliga alliansregeringen med ”stridshingsten” (så kallade han sig själv i ett tal )Fredrik Reinfeldt som statsminister.

  Nedrustningen har varit procentuell lika stor för varje år efter 1980, och planade ut först i början av 201.0-talet, när det svenska försvarsanslaget nått bottennivån 1,1 % av BNP. Som jag har skrivit i en tidigare kommentar, avgick försvarsminister Mikael Odenberg, M, efter knappt ett år på posten i protest mot de fortsatta nedskärningarna. Det är dags att dram de verkliga Sverige-fienderna i ljuset:

  1. Carl Bildt, M, först statsminister och senare utrikesminister.
  2. Fredrik Reinfeldt, M, statsminister.
  3. Anders Borg, M, finansminister.
  4. Sten Tolgfors, M försvarsminister, vapen vägrare under värplitistiden som samvetsöm och lobbyist för vapenindustrin efter avgången som försvarsminister.

  Medskyldiga är även de andra allianspartierna och deras partiledare: Maud Olofsson och Annie Lööf, C, Göran Hägglund, KD, samt majoren Jan Björklund, L. Vad beträffar M, räcker det inte att nuvarande partiledning har gjort avbön för den förda migrationspolitiken under Reinfeldt-tiden. Det behövs avbön även för de enorma skadorna på Sveriges försvar. Samt en personlig ursäkt från en västerbottnisk M-politiker i västra länsdelen.

  Putin anklagar ryska medborgare, som öppet kritiserar hans politik för att vara betalda agenter för främmande makt. Den västerbottniska M-politikern har agerat på exakt samma sätt som Putin. Väldigt magstarkt, när de verkliga sabotörerna av Sveriges försvar haft ministerposter för hans eget parti.

  Skulle f.ö. vara intressant att se vad det kostar att byta bidragslinjen mot arbetslinjen, som M säger att man vill. Att man kan få mer i bidrag än i lön för ett heltidsjobb, om man dessutom lägger till ”utfyllnad” från socialtjänsten, torde vara mycket sällsynta undantagsfall. Eller är det meningen att den nya vårdpersonalen ska fortsätta att gå på bidrag från socialtjänsten i stället för lön?

 3. brorson

  Det är ,också dags att dra fram de verkliga kostnaderna för alliansregeringens nedläggning av invasionsförsvaret. Värnplikten avskaffades succesivt genom att allt färre inkallades, varigenom kostnaderna för ungdomsarbetslösheten succesivt ökad. Stora kostnader har också övervältrats på det civila samhället bl.a. för snöröjning av bangårdar, isbrytare, räddningstjänst och sjöräddning samt avvecklingen av helikopter 4, som såldes till ett amerikanskt räddningstjänst-företag. Hkp 4 var den helikoptertyp som räddade de överlevande från Estonia. Sjöfartsverkets inköp av egna helikoptrar för sjöräddningen, präglades av grov inkompetens och är en skandal.

  En annan uppmärksammad skandal är försvarsminister Sten Tolgfors, M, egen helikopteraffär, inköpet av ersättare till hkp 4 till försvaret. Det var väl på den meriten som den tidigare vapenvägraren blev lobbyist för vapenindustrin. Han var för resten handelsminister innan han blev försvarsminister. Han gjorde om det svenska invasionsförsvaret till ett skyltfönster för svensk och utländsk vapenindustrin, naturligtvis med statsministerns och utrikesministerns samtycke Med insatsförsvar, det som ersatte invasionsförsvaret, menas att svensk militär skulle åka runt på olika slagfält och visa upp och demonstrera sina arsenaler inför hugade köpare i verkliga krig. Till detta kommer tömda beredskapslager inför pandemin, när skyddsutrustning inte fanns ens till vårdpersonalen,

  De verkliga kostnaderna??

 4. Kenth

  snålheten bedrar visheten….likadant hände med mobförråden efter att kalla kriget
  lagt sig…det är lätt att vara efterklok när skadan redan skett.

 5. Bättre förr

  För mig var Reinfelds Öppna Edra Hjärtan (=Öppna edra plånböcker) den direkta orsaken att för överskådlig tid definitivt byta parti till SD…Jag vill ju att politiker ska vara ärliga, åtminstone lite ärliga. Men det där blev för magstarkt. Liksom alla försök från 7 partier att mörka kostnaderna för invandringen från länder där man varken talar svenska eller engelska, och generellt har en mycket låg utbildningsnivå. Grejen är ju att vi som fötts i landet av föräldrar med minst folkskola om 7 år eller gymnasieskola förutom utbildningen av våra föräldrar tillbringat minst 7 år eller oftast minst12 år i skolan, och även om inte tiden inte alltid använts till 100 % effektivt, ändå snappat upp en hel del. Att då tro att det det inte kostar en massa pengar att få folk från med mycket låg utbildning, i bland ingen eller bara koranskola, att fungera hjälpligt i Sverige och dessutom leverera skatt till staten som betalar tillbaka de bidrag mm man fått i början, och dessutom kunna arbet5a ett helt yrkesliv för att på så sätt få full pension av egen kraft. Detta är i regel inte ens möjligt om inte personen får ett högavlönat jobb utan bidragsdel. Att göra detta via snabbutbildning i Svenska eller Engelska och dessutom kvalificera sig för ett välbetalt arbete fungerar nog bara inom elitidrott och liknande fysiska arbeten. Annars blir det flera år i skola mm innan man får alls får nåt jobb utan bidrag och med hygglig lön, och då hinner man inte spara till pensionen och blir en belastning för skattebetalarna, kanske hela livet, men minst de första åren och efter pensionen för många. Att inte vilja se några kostnader för detta uppenbara, och ta reda på hur höga dessa kostnader är, som 7 partier framhärdar med, är för magstarkt för mig som skattebetalare. Och detta kommer igen som statliga utgifter, och som regionala utgifter som inte täcks via skatt. Och att sen vissa kommuner tycks inbilla sig att de vinner på det hela är en skymf mot skattebetalarna i den kommunerna, eftersom det eventuella vinsterna kommer från statliga bidrag, som ju betalas av kommunens skattebetalare, i vissa fall via skatten, men annars via moms, kapitalskatter, bränsleskatter, spritskatter och tobaksskatter mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.