Bättre villkor för svenskt kött.

Det är viktigt att vi ser över vart vår mat kommer ifrån och att vi lämnar en sån liten koldioxid avtryck som möjligt vid vår mat konsumtion. Handlar vi lokalproducerad mat främjar vi också våra lokala bönder och vi får fart på den lokala ekonomin. Den mat vi stoppar i oss ska också vara så naturlig som möjlig och fri från kemikalier och antibiotika. Därför tycker jag att det är bra om vi inför en skatt på importerat kött som framställts genom att proppa friska djur fulla med antibiotika.

Svenska bönder är idag ledande inom EU för en sund djurhållning, men det råder en ojämn konkurrens, där svenska bönder får slåss mot billigt producerat kött som bidrar till ett av mänsklighetens mest allvarliga hälsoproblem, nämligen antibiotikaresistensen. Vi ser tyvärr i flera EU länder som exporterar kött till svenskabutiker att antibiotika används rutinmässigt under uppfödningen för att massproducera billigt kött.

Enligt WHO använder dessa producenter mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. Vi behöver ett förbättrat regelverk inom EU och globalt, men vi som politisk kraft i Sverige behöver ta ansvar för att en ansvarsfull djuruppfödning bär sig på marknaden redan här och nu. Genom skatt på detta ”ful kött” gynnar de djuruppfödare som satsar på förbättrade förhållanden för djuren, stärker deras hälsa och där antibiotikaanvändningen är låg och ansvarsfull, såväl inom EU som i andra länder som Sverige handlar med.

Skatten ska utformas så att den inte innebär någon extra kostnad eller administration för de bönder som använder antibiotika ansvarsfullt för att behandla sjuka djur. Sjuka djur har rätt till antibiotika men friska djur ska inte proppas fulla av antibiotika i onödan.

Vi måste skapa förutsättningar för en hållbar vardag och för ett bättre folk hälsa, både för djurens och människans skull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.