Krafttag mot trakasserier och övergrepp.

Som jag har skrivit innan så är det viktigt att höstens #metoo rörelse lever vidare. #metoo är en av vår tids viktigaste rörelser och har get kraft till fler likasinnade rörelser att ta fart. En av rörelserna som fick fart utifrån #metoo var upproret #Tystnadtagning. Fler än 700 skådespelare vittnade om sexuella trakasserier och övergrepp. Detta var också det första samlade svenska branschupproret inom ramen för #metoo, något som sedan influerat en rad olika branscher i samhället att också göra sina röster hörda.

För att stärka dessa upprop har vi röd-gröna jobbat med att på ett systematiskt sätt motverka diskriminering på arbetsplatser, nu senast inom kultursektorn där vår röd-gröna regeringen har utvecklat de tio första kulturpolitiska stegen. Med dessa steg kan vi stärka arbetet för att förebygga och hantera sexuella trakasserier och övergrepp.

Den 1 januari 2017 skärptes diskrimineringslagen. Den skärpta lagen innebär att alla arbetsgivare är skyldiga att bedriva ett systematiskt arbete för att förebygga diskriminering på arbetsplatser. Senaste tidens uppror inom ramen för #metoo visar dock att det krävs tydligare riktlinjer till arbetsgivare om vad den skärpta lagen kräver. Med bakgrund till detta så presenter regeringen de första tio kulturpolitiska stegen som ska stärka arbetet för att förebygga och hantera sexuella trakasserier och övergrepp inom kultursektorn:

1. Krav på att nationalscenerna (Operan, Dramaten, Riksteatern) ska rapportera till regeringen om hur de synliggör sitt arbete mot sexuella trakasserier.

2. Ökat fokus på att motverka sexuella trakasserier i filmbranschen

3. Särskilt vikt vid arbete mot sexuella trakasserier för Kulturrådets stöd

4. Utdrag ur belastningsregister i anslutning till föreställningar med barn

5. Omedelbara åtgärdsplaner från ordföranden och VD för nationalscenerna

6. Internationell samling i Cannes om effekter och åtgärder av #metoo i filmbranschen

7. Uppföljande branschmöten under året

8. Helhetsgrepp för alla Kulturdepartementets myndigheter

9. Mer resurser för att motverka diskriminering

10. Effektiva sanktioner för de arbetsgivare som nonchalerar övergrepp på sin arbetsplats

Detta är ett steg i att se till att uppropen lever vidare och att vi varje dag fortsätter arbeta mot sexuella trakasserier och övergrepp. Det är viktigt att vi samlas tillsammans i det gemensamma arbete vi alla står inför. Vi måste alla ta ett ansvar, vi måste alla kräva en förändring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.