Frigörelsestöd som livlina

Fyra av tio kvinnor säger att dom inte skulle ha råd att skilja sig utan är inlåst i sin relation till följd av att dålig ekonomi och med en man som har ett ekonomiskt övertag och därför behöver det inrättas ett frigörelsestöd. 
Ekonomin får aldrig vara ett skäl till att inte kunna lämna en relation. Kvinnor blir särskilt utsatta, eftersom kvinnor i snitt tjänar mindre pengar än män. För den som lever i en psykisk eller fysiskt våldsam relation kan möjligheten att lämna vara livsavgörande, samtidigt som drömmen om ekonomisk frihet ofta är en utopi. Bland det farligaste en kvinna kan göra är att lämna en våldsam relation och därför måste samhället finnas där. Ekonomi får inte vara ett hinder för att lämna en relation och det är särskilt alvarligt då det förekommer våld i relationen. Centerkvinnorna vill att utsatta kvinnor med svag ekonomi ska få möjlighet till frihet med hjälp av ett frigörelsestöd. 
Genom att stärka kvinnors ekonomiska frihet genom insatser som leder till egen försörjning och gör att det är möjligt att ta egna beslut över sitt liv oberoende av en partner. Det betyder att alla relationer och äktenskap, ska vara byggda på frivillighet och jämställdhet. Därför vill jag se en utredning av införandet av ett offentligt frigörelsestöd. Frigörelsestödet kan ge ett startkapital för ett nytt liv för de utsatta kvinnor som inte själva har ekonomiska möjligheter att lämna en våldsam relation. Det är en av flera åtgärder som behövs för ett starkt samhälle på de utsattas sida, som bekämpar mäns våld mot kvinnor.
Frigörelsestöd är livlinan som möjliggör en frihet från kontroll och våld i en destruktiv relation <3   

2 kommentarer

 1. Kenth

  Sverige är på väg att krascha både ekonomiskt och folkligt.
  Sen att vi snart inte har kvar någon natur som inte är skövlad
  är det våra efterkommande som får lida pin av.
  Gör något nu…gör rätt!

  • Anna-Karin Kajsa Sjölander (C) (inläggsförfattare)

   Hej Kenth,
   Visst är det mycket som behöver åtgärdas både folkligt, ekonomiskt och för naturens bästa.
   Tänker att vi behöver skapa förutsättningar för ett medmänskligare och snälla samhälle, en framtid där omsorg om varandra står i fokus.
   Det behövs också en grön omställning samtidigt som vi använder oss av beprövade energismarta och miljövänliga lösningar som stadsodling, matkällare och att fortsätta trampa på sin gamla cykel istället för att köpa en el-cykel.
   Att göra något och göra något rätt är inte alltid enkelt men det är orsaken till att jag engagerat mig politiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.