Människor är värdefulla

Människor är värdefulla och ju fler människor jag möter ju intresserad blir jag av likheter och olikheter.  Tänker på några av mina möten med svenskar, invandrare och flyktingar när jag jobbade på Försäkringskassans Servicekontor.

Minns en man från Syrien som vart otroligt förnärmad av att han och hans fru skulle få barnbidrag, Genom sin tolk sa han, Jag vill ha barn inte barnbidrag, varför ska jag få betalt för att vara hemma med mina barn. Han sa dessutom att det enda han ville var att få ett arbete.

Minns också den asiatiska kvinna som inte ville annat än att komma ut i ett arbete men först skulle gå på SFI, hon vart sjuk och fick psykiska problem när hon sattes på skolbänken. Efter samarbete med en fantastisk arbetsgivare kom kvinnan ut i arbete som hotellstäderska. Hon sa till mig, mycke lättare att lära sig jobba, jag kan inte skriva eller läsa mitt språk. Nu jag lycklig. Det gjorde även mig lycklig.

Minns faktiskt alla möten med de som besökte servicekontoret och alla dessa mänskliga möten har berikat mitt liv.

Tänker också på den härliga matfestival vi beskådat i Umea under helgen, fantastiskt roligt arrangemang för mig som är matälskare och stan sjöd av liv. Men i utkanten av matöverflödet satt de romska tiggarna med knorrande magar. Det var många som vände bort blicken, jag ber er gör inte det utan gör något för att göra skillnad.

Romerna har lämnat sitt odemokratiska hemland som inte ens tar mot de EU-miljarder som var avsatt för skolgång till de allra fattigaste I Rumänien, de romska barnen. Då vi vet att det enda sättet romerna kan använda för att ta sig från fattigdom till självständighet är genom arbete och att bli betraktad som andra Rumänska medborgare. I Sverige har vi ett demokratiskt system som gör att alla har rätt till utbildning låt oss ställa samma krav på alla EU-länder.

Inte helt osökt snuddar tanken vid att 13% av Sveriges befolkning skulle kunna tänka sig göra samma sak, vägra ta mot EU-miljarder för att hjälpa en folkgrupp ur fattigdom bara för att man värderar människors värde olika.

Jag tycker människor är värdefulla och jag är glad för att 87% av Sveriges befolkning häller med mig. Jag är också otroligt glad för att vi i Centerpartiet i Umeå ser att allt fler söker medlemsskap och det gör att vi blir fler som kan jobba för ett mångkulturellt Umeå och ett öppet och demokratiskt Sverige

 

image

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.