Skolk ska inte stå med i betyget

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har nyligen gjort ett utspel om att redovisa skolk och ogiltig frånvaro i betygen. Här i Umeå har han blivit ivrigt påhejad av Folkpartiets lokala ledare Britt-Marie Lövgren. Deras ambition att minska skolket bland våra skolelever är för all del lovvärd – men metoden att skriva in skolk i betyget ligger inte i linje med en modern och progressiv utbildningspolitik.

 Miljöpartiet tror på en skola där eleverna får möjlighet att skapa kunskap och att vara kreativa. Miljöpartiet tror på lärande där lärare och elever visar ömsesidig respekt – endast en sådan skola kan skapa förutsättningar för kreativt lärande och en god gemensam värdegrund. Folkpartiets förslag riskerar att leda till en skola som sätter lydnad och inte lärande i första rummet. Miljöpartiet ser med oro på denna utveckling

Självklart ska dock föräldrar informeras om skolk och ogiltig frånvaro. Men det finns andra sätt att göra detta på. Exempelvis genom föräldrasamtal eller genom en närvarorapport som förälder får skriva under. Betyg ska handla om kunskap inte om hur bra ett barn är på att underordna sig en vuxen. Vi vill inte se en framtid där eleverna ska skrämmas till lydnad eller närvaro. Vi vill se en modern skola som tar eleverna på allvar och som erbjuder ett bra klimat för lärande – vi vill se en skola som eleverna vill vara aktiva i. Modernisera Sverige – modernisera skolan!

.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.