Miljöpartiets hantering av motorvägen Förbifart Stockholm

Miljöpartiet har motsatt sig Förbifart Stockholm eftersom vägen kommer att öka klimatutsläppen, äta upp de pengar som så akut behövs för kollektivtrafik, och göra det svårare att bygga Stockholm som en tät och attraktiv stad. Vi menar att de 40 miljarder som vägen kostar i stället borde läggas på att bygga ut kollektivtrafiken.

Det finns ett stort behov av investeringar i kollektivtrafik i hela Sverige, också i Stockholm. Det är därför en allvarlig felprioritering att bygga en motorväg som ökar biltrafiken i de yttre delarna av Stockholm.

Den nuvarande regeringen kan inte göra mer för att stoppa bygger av Förbifart Stockholm. Anledningen är att en stor del av pengarna till förbifarten kommer från trängselskatten i Stockholm och eftersom det Alliansstyrda landstinget har valt att satsa på motorväg i stället för på kollektivtrafik kan inte den nuvarande regeringen göra mer för att stoppa bygget av Förbifart Stockholm.

Som miljöpartist är det i dag tungt att konstatera detta. Vi vet att förbifarten kommer att försvåra arbetet med att nå klimatmålen. Förbifarten riskerar också att bidra till att Stockholm blir en stad där fler blir beroende av bilen. Men vi vet att vi gjort vad vi kunnat politiskt för att stoppa detta gamla motorvägsprojekt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.