ID-kontrollerna i Öresundsregionen avskaffas

Regeringen har beslutat att inte förlänga de ID-kontroller som infördes hösten 2015 vilket innebär att de kan upphöra redan på torsdag den här veckan.
Miljöpartiets ingång har, sedan ID-kontrollerna infördes, varit att de ska avskaffas så snart som möjligt och vi har arbetat hårt för att nu kunna ge ett sådant besked.

Att ID-kontrollerna inte förlängs är en viktig signal om att Sverige idag står betydligt bättre rustat för att ta emot människor på flykt efter att ha genomfört flera viktiga reformer som stärkt upp både etablering och kapaciteten i mottagningssystemet.

Avskaffandet av ID-kontrollerna  är också ett välkommet besked för hela Öresundsregionens näringsliv, arbetsmarknad och pendlare.

När ID-kontrollerna infördes bedömdes situationen vara extraordinär. Vi befinner oss nu i ett annat läge där kriterierna för att ha ID-kontroller inte längre bedöms vara uppfyllda. Regeringen visar med detta besked att de tillfälliga åtgärder som beslutades under 2015 också förblir tillfälliga.

När ID-kontrollerna nu upphör kommer regeringen att fatta beslut om att förlänga de inre gränskontrollerna och om vissa kompensatoriska åtgärder som införs. Det handlar dels om kameraövervakning av fordonstrafik vid Öresund och dels om utökad fordonsröntgen i syfte att upptäcka och motverka kriminell aktivitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.