Mitt tal på kommunfullmäktige

1/3
Herr/Fru ordförande, ledamöter och åhörare.
Jag skulle vilja börja med att yrka bifall till Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget förslag i sin helhet. Vår röd-gröna budget skapar balans i samhället, vår budget tar ansvar, den tar ansvar för Umeå, för individen, för framtiden och för klimatet.
Umeå och Sverige växer, vår röd-gröna regering har fått igång en hållbar ekonomi och fler än på länge har ett arbete att gå till. Vår röd-gröna regering har skapat fler nya möjligheter för oss att bygga ett grönt, klimatsmart, jämställt och integrerat samhälle.
Vår röd-gröna regering tar ansvar för individen och ser ett samhällsbygge som bygger på hållbarthet än nedskärningar och sänkta skatter. Vår röd-gröna regering stärker välfärden, den ger oss verktyg för att kunna stärka vårt Umeå, ett Umeå som sätter människor och samhällets behov i första hand. Under mandat perioden har vår röd-gröna regering levererar viktiga tillskott för att vi ska kunna fortsätta jobba med att säkra kvalitén i kommunens verksamheterna och bygga och utforma den hållbara kommunen för framtiden.
Det man kan konstatera är att miljöbudgeten har ökat med 73 procent under mandatperioden. Allmän miljö- och naturvård, ökade satsningarna på järnvägen, sänkningen av kostnader för reparationstjänster och småskalig solenergi, höjning av miljöskatterna som stärker arbetet med att ställa om till en hållabar vardag. Idag kan jag som miljöpartist sträcka på mig – vi gör skillnad, vi gör Sverige grönare!
Regeringen både utökar och förlänger satsningarna inom klimatklivet och stadsmiljöavtalen. Det tillförs mer pengar till klimatanpassning, giftfri miljö och marina reservat. Och det har anslagits mer pengar till skogsskydd. Alla dessa verktyg ligger nu framför oss för att skapa de förutsättningar som behövs för att Umeå kommun enkelt ska kunna ställa om till en hållbar och klimatsmart stad. Umeå ska vara en innovatör och förebild i omställningen.
Herr/Fru Ordförande.
Med en budget i balans så stärker vi Umeå, en budget i balans genom syras av ansvar, ansvar för människan, för välfärden och för klimatet. Solidaritet och allas lika värde. För jämställdhet, för ökad trygghet. En budget i balans stärker samhället och medborgarna. Umeå är en kommun i tillväxt, en tillväxt som måste ske långsiktigt hållbart.
Umeå är en stad som växer, detta skapar nya utmaningar och nya behov. Samtidigt som staden växer ökar även vårt ansvar gentemot samhället och medborgarna. När vår stad växer måste vi växa smart, vi får inte riskera att göra staden gråare och förstöra de mänskliga skalorna. Har har även ett ansvar att skapa rätt förutsättningar för ett förändrat resmönster, görs inte detta idag kommer vi i framtiden orsaka större klimatpåverkan och skapa en stad med sämre livsmiljöer. En växande stad innebär samtidigt ett ökat behov av bostäder, utbyggd service, fler förskoleplatser och arbetsplatser. Umeå ska vara en plats där man vill bo och där man vill verka.
Vi i Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna presenterar en budget med stora satsningar på välfärd, miljö och jämställdhet. Vi lägger fram en gemensam budget som stärker målet med att vi måste bli mer effektiva i användandet av våra gemensamma resurser. Jag vill tacka Hans Lindberg och den Socialdemokratiska kommungruppen för ett välfungerande, konstruktivt, etablerat och givande samarbete. Vi röd-gröna i Umeå delar en gemensam bild av Umeå där vi stärker välfärden och ser till de behov som vår kommun står inför. Vi i (S) och (MP) tar tillsammans ansvar för Umeå idag och för framtiden. Den

2/3
gröna politiken har aldrig fått ett sådant genomslag som nu och det vill jag tacka även tacka min egen kommungrupp för och Miljöpartiets medlemmar för.
Som Hans Lindberg tidigare nämnde så lägger vi extra resurser för att stärka för och grundskolan, tillföra resurser så vi som kommun ska kunna tillgodose behoven av LSS-boende. Att stärka dem som befinner sig i utsatta livssituationer. Att planera utifrån verksamheternas framtida behov redan idag. Stärka ungas möjligheter. Skapa trygghet och stabilitet för dem äldre. Vi måste blicka framåt och planera morgondagen redan nu, för en hållbar utveckling och tillväxt så anser vi i Miljöpartiet att vi bör identifiera och börjar jobba med behoven så tidigt som möjligt vilket vi gör med vår gemensamma budget. Med vår gemensamma budget vill vi stärka arbetet mot våld mot kvinnor. Vi vill också rikta resurser mot att bekämpa barnfattigdomen. En grundpelare inom vår röd-gröna politik är jämställdhet, jämställdhet är en rättvise- och kvalitetsfråga. Vi är som kommun skyldiga att erbjuda alla våra medborgare en likvärdig service. Jämställdhet är att se och stärka alla utsatta i samhället. I vår gemensamma budget stärker vi arbetet med detta.
Med vår gemensamma budget tar vi också ett stärkt ansvar för framtiden, för miljön.
Det är med stor glädje som vi i vår gemensamma budget kan presentera flera avgörande satsningar för ett hållbart och klimatsmart Umeå. Och det är glädjande att se att vi röd-gröna även i år stärker Umeå ur ett miljö och hållbarhets perspektiv.
Herr/Fru Ordförande:
Låt mig få presentera några av de miljö och hållbarhets satsningar som vi i Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna lyfter i vår gemensamma budget.
– Att ta fram strategi för en ökad självförsörjning av livsmedel och energi i samverkan med andra aktörer.
– Att ta initiativ till uppbyggandet av ett regionalt kunskapscentrum för gröna näringar och livsmedelsproduktion
 
Men det finns några uppdrag/mål som jag vill särskilt lyfta idag. De är:
  • – Att vi ska effektivisera kommunens energianvändning samt.
  • – Att fortsätta arbetet mot ett fossilfritt Umeå genom att utveckla nätet av laddningsfunktioner.
För att begränsa vår klimatpåverkan måste energiomställningen påskyndas och med ett omfattande energieffektiviseringsarbete. Långtgående och kraftfulla insatser krävs för att klara uppsatta mål. En stor utmaning för vår stad är ta oss ur ett fossilberoende inom transporter. Om Sverige skall nå målet att ställa om till fossilfri fordonsflotta till 2030 måste takten ökas och vi i Umeå får inte halka efter Fler fordon med fossilfri drivmedel behöver tas i bruk och cykling än mer främjas till detta krävs också en fungerande infrastruktur.
 Fortsatt satsning skall göras på el-bussar. Vi ska även säkra vår fossilfria energiproduktion i takt med att vår stad växer.
Många viktiga steg har tagits i Umeå kommun för att minska miljöpåverkan, en av dem viktigaste är antagandet av motionen ”Ett fossilfritt Umeå”, vilket är något vi nu måste jobba intensivare med. Men för att göra en omställning till en verkligt hållbar kommun krävs ännu fler åtgärder som genomsyrar hela den kommunala organisationen. I denna budget vill vi prioritera och stärka omställningen inom våra egna fastigheter.

3/3
Samt även presentera:
– Att prioritera det strategiska miljöarbetet och stärka miljökompetensen. – Att inom ramen för cirkulär ekonomi utarbeta ett system för återanvändning av inventarier
 samt minska användandet av plaster i syfte att minska kostnader såväl som klimat och  miljöpåverkan.
Energianvändningen står för en stor del av den globala klimatpåverkan och kräver åtgärder på flera plan. En övergång till förnybart energi är viktig men inte tillräcklig. Med en växande befolkning så måste vi också effektivisera vår energianvändning för att den ska vara långsiktigt hållbar.
Att plaster i olika former har blivit en av vår tids största miljöbovar är nu ett faktum. Det har blivit mer uppenbart att nya hot sommikroplaster och nanopartiklar har en förödande påverkan på vår miljö och vattendrag samt leder till en försämrad folkhälsa. Det råder stor okunskap om vad den så kallade cocktaileffekten plaster har mot oss människor och vår omgivning.
För att uppnå en långsiktig hållbarhet måste vi som kommun ställa krav och arbeta aktivt för att utveckla förutsättningarna för näringslivet i en hållbar riktning. Vi måste ställa krav vid kommunens upphandling. Umeå kommun ska vara en föregångare avseende miljö-, jämställdhets- och sociala krav vid upphandling och låta dessa krav väga tungt vid leverantörs utvärdering. Vi måste bli bättre på att följa upp både före, under och efter en upphandling eller avtals period. Miljöpartiet vill stärka kommunens upphandlings rutiner för att utöka miljö- och sociala krav vid upphandling samt uppföljningen av befintliga avtal.
Just nu pågår det största samhällsbygget Sverige har gjort på flera decennier, och redan nu syns flera ljuspunkter i samhället: arbetslösheten pressas ner, skolorna anställer tusentals fler och Sverige leder klimatomställningen. Svensk ekonomi utvecklas starkt tack vare vår röd-gröna regering och tack vare oss röd-gröna i Umeå så är Umeå en del av denna utveckling. Umeå är en bidragande del av denna utveckling och det ska vi röd-gröna se till att vi fortsätter med.
Herr/fru ordförande, ledamöter och åhörare:
Jag vill avsluta med att ännu en gång yrka bifall till Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget förslag i sin helhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.