En större skattereform med grön skatteväxling

Förslaget är att sänka skatten på jobb med 30 miljarder kronor genom grön skatteväxling.
En studie gjord för EU-kommissionen uppskattar att Sverige har möjlighet att genom miljöskatter öka statens intäkter med upp till 30 miljarder kronor på kort sikt, vilket skulle möjliggöra sänkt skatt på arbete med 30 miljarder kronor och på längre sikt flerdubbelt högre belopp.

Det finns alltså potential för en kraftig grön skatteväxling. Exakt vilka skatter som ska ingå i en sådan behöver dock diskuteras, men studien nämner till exempel potential för skatt på avfall, luftföroreningar, s k ”flyktiga organiska föreningar”, bekämpningsmedel, vattenföroreningar och förpackningar. Vi anser att det behövs en större skatteöversyn inom vilken grön skatteväxling vore ett naturligt inslag.

Studien vi hänvisar till visar på att det finns potential för sänkt skatt på jobb genom grön skatteväxling. En sådan behöver inte nödvändigtvis innefatta endast skatterna som nämns i studien. Andra har pekat på helt andra typer av skatter som underlag för en stor grön skatteväxling. Exempelvis diskuterar utredningen om cirkulär ekonomi olika modeller för en skatteväxling på uppemot 60 miljarder kronor. EU-studien bekräftar dock att det vi gör med flygskatt, fordonsbeskattning och vägslitageavgift är i enlighet med vad internationella bedömare rekommenderar. Även OECD har rekommenderat att Sverige ser över dessa skatter.

De faror som klimatförändringarna  innebär tillåter oss inte att trycka på pausknappen, politiken behöver visa handlingskraft och ta sitt ansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.