Moderaternas verkar inte ha någon verklighetsuppfattning.

Här om veckan kunde man läsa från två Moderater i länet om situationen för sjuksköterskor i länet. Den ena menade att sjuksköterskor aldrig varit fler men ändå finns det sådan brist på dem inom vården, samma Moderat skriver vidare att – Bristen på framför allt sjuksköterskor påverkar den vård som kan ges till patienterna. Vårdplatser måste stängas eftersom man inte har personal som kan bemanna dem. Framför allt drabbar detta verksamheter som drivs dygnet runt, årets alla dagar. – Trots att fler sjuksköterskor utbildas och anställs upplevs det ändå som en brist.

Vid en annan blogg från en moderat kunde man också läsa – Vi ser en stor utmaning att utbilda specialistsjuksköterskor och det finns en rad anledningar till detta. Regeringen har utsett en utredare för att se hur vi kan öka antalet utbildade specialistsjuksköterskor. Det gäller att vara lyhörd inför den arbetsmarknad som finns och kunna erbjuda bra förutsättningar och individualisera morötterna för att locka fler att utbilda sig. Erbjuda bra arbetsmiljö, kanske utbildning med betald lön, ett utvidgat ansvarsområde.

Det blir bara mer tydligt att Alliansen med Moderaterna i spetsen saknar insikt i sjuksköterskornas arbetssituation samt saknar helt insikt om att det är deras egen Allians politik som urholkat den svenska välfärden och lett till en ohållbar sjukvård och en ännu mer ohållbar situation för landets alla sjuksköterskor.  Jag tycker det är märkligt att man på något sätt försöker ge sig själv en klapp på axeln och gömma sig bakom att det finns fler sjuksköterskor inom vården idag samtidigt som avdelningar drar ner på patienter utifrån att det är brist på personal, eller som i barnmorskornas fall nu i somras på NUS, inte kunna ta semesterledigt.  Det är också denna konsekvens av Allianspolitiken som lett till att vi vid en tid av höga pensionsåldrar har en brist av sjuksköterskor och undersköterskor leder till att man har inte resurser nog på avdelningarna, man blir utarbetad, personalen går på knäna och den personal som finns på plats måste utföra övriga arbetsuppgifter vilket tar tid från patientvården.

En av landets populärare utbildningar är just Sjuksköterska programmet, dock är verkligheten att det är inte lika populärt att avsluta utbildningen, redan vid de första kliniska studierna då eleverna får göra praktik ute i verksamheterna så för eleven uppleva  den stressfyllda  arbetsmiljö som är vårdens vardag och det är då man upptäcker bristen på tillräckligt goda villkor. Dessutom är det många som lämnar yrket kort tid efter de examinerats i och med att de får insikt i den ohälsosamma vårdmiljön.

Även erfarna sjuksköterskor flyr vården på-grund av den alltför pressad arbetsmiljö, orimliga arbetstider och brist på karriärvägar och rimlig löneutveckling.  Att utbilda fler sjuksköterskor hjälper inte så länge vi kan erbjuda ny och befintliga medarbetare  anständiga löner och arbetsvillkor.

Vården är allt mer högspecialiserad vilket kräver att fler sjuksköterskor specialistutbildar sig. Men av de grundutbildade sjuksköterskorna som arbetar kvar inom vården så är det inte många som är beredda att offra mer blod, svett och tårar för att utbilda sig ytterligare när arbetsmiljön är under all kritik och lönen knappt ökar.

Moroten måste vara att vi måste stärka situationen för landets sjuksköterskor, vi måste kunna ge dem anständiga löner och humana arbetsvillkor, vi måste stärka arbetsmiljön så att man orkar med att jobba, vill jobba och har kvar glöden för sitt valda yrke. Det ska löna sig att ha gått en akademiskutbildning.  Alliansens recept som bara skapat en katastrof situation är fler skattesänkningar och vidare privatiseringar, en metod som fortsätter att urholka vår välfärd och vidare försämra situationen för landets sjuksköterskor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.