Regeringen stimulerar byggandet vilket är bra.

Som jag har bloggat om innan så måste vi fortsätta bygga, bygga bort bostadsbristen är en av de viktigaste pusselbitarna för en stad i tillväxt. Vi måste också bygga hållbart och resurs effektivt. Vi måste bygga en bostadsmarknad som är tillgänglig alla oavsett socioekonomiska förutsättningar.

Ett viktigt verktyg i att bygga mer är den byggbonus som regeringen gjort möjlig, förra året var Umeå en av 111 kommuner som fick del av byggbonusen på totalt 1,8 miljarder kronor och gemensamt hade man lämnat startbesked på ca 49 000 nya bostäder. Detta har också gett en positiv mersmak då i år är det över 200 kommuner som ansöker om byggbonus och gemensamt så uppgår nu mängden startbesked till ca 73 500 nya bostäder. Den totala potten för byggbonusen är fortfarande 1,8 miljarder, men jag hoppas att regeringen nu kan se vikten av denna stimulans medel och de positiva effekter byggbonusen haft med att få fart på bostadsbyggandet och hur den har haft effekt på att kommunerna nu planerar för fler bostäder och tar ansvar för bostadsförsörjningen. Med det också ökade intresset för att söka stödet och med facit i hand kunna se resultatet av den samma så hoppas jag att regeringen också inför nästa omgång kommer att höja den totala potten för bidraget.

Denna omgång är också Umeå med och ansöker om byggbonus. Ett av kraven som ställs för att få byggbonus är att ha en aktuell översiktsplan och aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning, något vi har jobbat hårt med och lyckats sammanställa. Umeå är också en av 16 kommuner som sökt byggbonus som kan redovisa att man under en 12-månadersperiod gett över 1000 startbesked för bostäder.

Förutom Umeå har i Västerbotten också Malå, Skellefteå, Vindeln och Vännäs sökt regeringens byggbonus. Det är jätteviktigt att fler kommuner i länet, speciellt mindre inlandskommuner visar att de är aktiva och vill få fart på bostadsbyggandet. Jag tror att detta kommer leda till att fler kommer hitta sig tillbaka till inlandskommunerna vilket kommer till att leda till att man får liv igen i inlandet och man kan enklare utveckla infrastruktur och verksamheter som kan lägga grund för ett mer levande inland.

Till skillnad från Allians partierna som vill skära i det statliga stödet till bostadsbyggande. Tar vi röd-gröna ansvar för de utmaningar som finns, vi röd-gröna vill fortsätta att stödja kommunernas arbete och styra medel så att fler bostäder fortsätter att byggas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>