Alla ska ha samma rättigheter till en god och trygg livssituation

På sistone har tolkningar som gjorts av högsta förvaltningsdomstolen inneburit att hela assistans reformen nu kan skakas om rejält. Uppåt 6000 personer kan bli av med den statliga assistansen.

Detta har medfört att försäkringskassan tolkningar blivit allt mer hårda till brukarens nackdel. Vilket nu har nått en gräns där en stor grupp av de med funktionsnedsättningar som är beroende av assistans nu riskerar att få det stöd och service som de är beroende av för att kunna säkra en god och värdig livssituation, borttaget. Fortsätter dessa tolkningar av lagen så kommer detta med all synnerlighet få de negativa konsekvenserna som befaras redan nu.

Läger blir mer och mer akut och jag hoppas att regeringar ser överlagstiftningen så att vi kan säkra assistansen och grundläggande behov för brukare. Regeringen behöver se över lagen så att man eliminerar utrymme till att tolka den som kan göras idag. Jag hoppas att man också ge tolknings utrymme till försäkringskassan att nya direktiv är på gång och att man ska göra tolkningar till brukarens fördel.

Jag hoppas att man ska kunna utforma den nya assistans reformen på samma sätt som exempelvis hyreslagen, hyreslagen är skriven i regel för att ge hyresgästen trygghet och jag hoppas att man kan utforma den nya assistanslagen på samma sätt, till brukarens

En kommentar

  1. Micke

    Regeringen säger man tagit bort tidsgränsen för sjukdom men i praktiken har man gett försäkringskassan direktiv att efter 6 månader neka i stort sett alla förlängd sjukpenning. Detta är inte ett dugg bättre än hur det var under allians åren.

    Sjuka ska inte få vara sjuka längre än 6 månader är regeringen politik.

    Att försämra assistansersättningen är verkligen att slå på de svagaste i samhället. Regeringen borde skämmas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.