Ny överenskommelse om trygga pensioner

Förra veckan presenterades pensionsgruppens nya överenskommelse om långsiktigt hållbara och trygga pensioner. Överenskommelsen innehöll åtgärder för att reformera och förstärka grundskyddet för pensionärer:

att säkerställa att pensionerna är långsiktigt hållbara i takt med en ökad medellivslängd

att satsa på arbetsmiljö- och utbildningsrelaterade åtgärder för ett hållbart arbetsliv

att inrätta en delegation för äldre arbetskraft

att vidta åtgärder för mer jämställda pensioner

att modernisera placeringsregler för AP-fonderna och reformera premiepensionssystemet.

Det som fick mest uppmärksamhet var att pensionsåldern kommer att höjas. Vad som är viktigt är att även andra gränser höjs som LAS-åldern och åldersgränsen för kringliggande trygghetssystem. De som haft ett långt arbetsliv kommer dessutom kunna ta ut pension vid lägre ålder.

I slutändan är den höjda pensionsåldern resultatet av något positivt, nämligen att vi lever längre. I nuläget ökar medellivslängden så mycket som 3,5 timme per dygn. Det leder till att vi efterhand behöver höja pensionsåldern för att säkerställa rimliga pensioner i framtiden och inte lämna över en ekonomisk skuld till kommande generationer.

MP kommer fortsatt jobba för bättre villkor för pensionärer. Framförallt de som har det sämst ställt. I början av 2018 kommer en stor utredning om grundskyddet presenteras som blir underlag för framtida diskussioner inom detta område.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>