Nu har Sverige äntligen en klimatlag

Från och med idag så träder den nya klimatlagen i kraft. Vi röd-gröna visar att vi har världens mest ambitiösa klimatmål. Nufår Sverige en lag som innebär att varje regering har en skyldighet att föra en aktiv klimatpolitik som utgår från de klimatmål som riksdagen har antagit. Klimatlagen lagfäster att regeringens klimatpolitik ska utgå ifrån klimatmålen och hur arbetet ska bedrivas. Från och med nu blir det olagligt att prioritera bort klimatet. Klimatlagen säger att regeringen varje år ska presentera en klimatredovisning i budgetpropositionen och att den vart fjärde år ska ta fram en klimatpolitisk handlingsplan som bland annat ska redovisa hur klimatmålen ska uppnås. Samtidigt så kommer det att införas ett klimatpolitiskt råd som har som uppgift att granska klimatpolitiken och se att lagen efterlevs.

Detta är en av de viktigaste reformerna inför framtiden och vi kan idag säkra upp för kommande generationer. Som jag har skrivit om innan så är klimatet den viktigaste politiska frågan hos unga men samtidigt den fråga som unga tror tyvärr kommer få minst fokus i valet senare i år. Men nu visar vi röd-gröna vägen för våra unga och vi kommer se till att klimatet kommer vara i absolut fokus 2018.

2018 börjar på bästa möjliga sätt och under året så kommer fler satsningar träda i kraft för att göra det enkelt och med ännu bättre förutsättningar för medborgare att ställa om till en hållbar livsstil. Ett axplock av dessa är tex att:

1. Enklare att ladda elbilen hemma. Du kan få stöd med 50% av kostnaden när du sätter  upp en laddare hemma eller vid stugan.

2. Billigare att sätta upp solceller på taket. Vi röd-gröna höjer solcellsstödet från 20% till 30%.

3. Billigare att köpa en elcykel (och lämna bilen hemma). Du kan få stöd motsvarande 25% av priset.

4. Miljöbilspremier som gör det ekonomisk oförsvarbart att inte satsa på fossilfria transporter. Ja listan kan bli hur lång som helst.

Nu dundrar vi in i valåret och vi röd-gröna visar att vår politik ger bäst resultat för Sverige, vi tar ansvar för människan, skolan, vården och klimatet. Alla har vi olika förutsättningar och lever olika liv men vi skapar förutsättningar för en hållbar och trygg vardag oavsett var i landet man bor eller vilken ekonomi man har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>