En samlad strategi för att stärka utvecklingen av sociala företag

En positiv trend vi ser mer och mer utav är hur företag och entreprenörer börja följa modeller efter socialt företagande och med detta bidra med viktiga resurser för att möta många samhällsutmaningar. Med socialt företagande är målet att skapa social nytta för individen och samhället. Sociala företag återfinns inom många olika områden och organiseras i olika företagsformer och kan drivas av enskilda, grupper eller ideella föreningar. Vissa av de sociala företag vi ser idag jobbar för att skapa lösningar för kan vara allt från tillgång till rent vatten i Afrika till minskad arbetslöshet bland psykiskt funktionsnedsatta i Sverige eller också jobba med ungdomsarbetslöshet eller tillgång till offentlig service i inlandet.

Nu tar vår röd-gröna regering ett helhetsgrepp och lanserar en samlad strategi för att stärka utvecklingen av sociala företag. För att kickstarta strategin har regeringen även beslutat om två uppdrag till Tillväxtverket och Vinnova som får 120 miljoner kronor mellan 2018-2020 för olika satsningar på socialt företagande. Detta kommer stärka utvecklingen av sociala företag med nya idéer och lösningar som höjer kvaliteten på och förbättrar samhällets tjänster till medborgarna och att lösa utmaningarna i samhället.

Strategin delas in i fem olika områden. Här ingår bland annat att förtydliga affärsrelationer till eller samarbetet med de offentliga aktörerna samt att stärka företags- och rådgivningskompetensen hos de sociala företagen. Övriga tre områden handlar om att se över befintliga finansieringsmöjligheter, att tydliggöra och mäta effekterna av de sociala företagens verksamhet samt att dela kunskap och sprida goda exempel. Genomförandet av denna strategi är ett långsiktigt arbete och syftar bland annat till att samordna insatser från olika politikområden för att de tydligare ska bidra till att stärka varandra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.