Skolan ska också vara en plats för kreativ utveckling

Skolgången är en viktig del av en människas liv. Man kan säga att skolgången och kvaliteten av den formar ofta oss iför det vuxna livet. Som jag har betonat många gånger innan så är det viktigt att skolan blir ett forum där eleverna och lärarna är i centrum och att vi stärker förutsättningarna så att alla ska kunna klara av skolan men också få en kvalitativ och trivsam skolgång. För mig är det också viktigt att skolan blir en plats då individen ska kunna finna trygghet och finna inspiration och utvecklas som individ. Skolan ska inte bara en plats där vi matas in kunskap men också en plats för fri tänkande, uttryck och kreativitet. Det blir då för mig extra glädjande att vår röd-gröna regering nu presenterar ett förlag om att återinföra estetiskt ämne på alla nationella program. Det är genom skolan som grunden läggs för att elever ska bli aktiva medborgare i ett demokratiskt samhälle. Det kräver en jämlik skola med fokus på kunskap och bildning. Skapande och estetiska inslag kompletterar skolans breda kunskapsuppdrag och kan förbättra inlärning och kreativitet.

2011 avskaffade den borgerliga regeringen det obligatoriska estetiska ämnet på gymnasiet. Sedan dess kan man se hur allt fler elever har sedan dess valt bort ämnena, då vissa andra ämnen ger fler mervärdespoäng. Resultatet blir att i en mer konkurrensinriktad skolmiljö så har estetiska ämnen valts bort trotts att många elever skulle ha velat delta på kurserna och i vissa skolor har det inneburit att de helt har försvunnit.

Det estetiska ämnet ska omfatta 50 gymnasiepoäng. Utrymmet för det estetiska ämnet skapas genom att gymnasiearbetet reduceras till 50 gymnasiepoäng, i stället för 100 gymnasiepoäng som i dag. Införandet gäller alla nationella program, utom det estetiska programmet, där karaktärsämnena istället förstärks med 50 gymnasiepoäng. Förslaget hoppas kunna träda i kraft redan 2019.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.