Vi måste satsa minst 10 miljarder till på dem som redan jobbar inom vården.

Här om dagen så presenterade regeringen en strategi för att få fler anställda inom vården. Man vill satsa 10 miljarder på att fler ska utbilda sig inom vårdyrkena. Målet är att kunna anställa 14 000 fler till vården till 2020. Jag tror på att detta är en del av arbetet för att få minskade vårdköer och göra vården mer jämlik över hela landet men jag anser också att man glömmer kanske den viktigaste delen i ekvationen, dvs att få folk att vilja söka sig till vårdyrken och att behålla dem som redan finns på plats. Att försöka utbilda bort bristen på vårdpersonal är en del i att hantera bristen på personal, men detta är en strategi som funnit i olika konstellationer tidigare utan någon större framgång och jag anser att man kanske måste lägga lika mycket resurser på att se över villkoren för vårdyrkena så som lönebild, arbetsmiljö och möjligheter till vidare utveckling i yrkesrollen. Vi kan inte bara satsa på att utbilda fler om ingen vill jobba med yrket eller att dem som redan finns på plats lämnar. Får vi inte dem som redan jobbar inom vården att stanna blir det som att fylla på en hink med vatten som har ett hål i botten.

Jag har länge förespråkat ett sjuksköterskelyft. Ett sjuksköterskelyft med lönesatsningar på landets sjuksköterskor och undersköterskor, där vi skapar förutsättningar så befintlig personal ska känna att det lönar sig och finns en utvecklings möjlighet till att genom föra specialistutbildningar. Genom detta skulle också fler vilja söka sig till vårdyrken men också få dem som redan finns att stanna kvar, sjukvården måste få kosta, vi måste lägga resurser så att det finns fler medarbetare, att dessa även har en rättvis lön och att dessa har en rättfärdig löne och kompetensutveckling framför sig. Detta är en av grund pelarna för att vi ska kunna säkra framtidens vård, en vård som blir mer hög-specialiserad vilket kommer kräva fler medarbetare och fler medarbetare som specialist utbildar sig. Medarbetarna inom vården är den viktigaste resurs som finns och vi måste investera i dessa så vi kan ta oss ur vårdkrisen.  Arbetssituationen för landets sjuksköterskor har varit ohållbar, det har vittnats om hur kvaliteten och säkerheten inom vården försämrats, hur vårdplatser tas bort då det saknas bemanning, hur medarbetare bränns ut både psykiskt och fysiskt då arbetes belastningen är för mycket och orätt. Verksamheterna måste spara och spara vilket blir till en ond cirkel där personalen får betala priset och i slutändan också patienterna. särskilda lönesatsningar, likt den löneökning som vi röd-gröna initierat för lärare så är det hög tid att vi nu gör samma kraftsamling för landets sjuksköterskor.

Jag tycker det är bra med att regeringen vill satsa 10 miljarder på att få fler att söka sig till vårdyrken men jag tror inte detta räcker. Regeringen måste också se över de system som tillåter att hyresläkare kostnader skenar iväg, det är en ohållbar situation som kommer i slutändan att rasera vården.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.