Miljöminister – Hemlös

I dag besökte Miljöminister Lena Ek Umeå och Centerpartiet bjöd in till samtal med Lena, samtidigt bjöd Öppen gemenskap in till debatt om hemlösa i Vasakyrkan. För mig var det inte svårt att välja, jag valde de hemlösas situation. Det finns så många som engagerar sig i miljöfrågorna och gör det på ett förträffligt sätt men jag tycker att den lilla människan är den stora frågan så idag gick de hemlösa före Lena Ek.

Hemlöshet som är ofrivillig är alltid oacceptabel, det tror jag att vi alla är överens om. Inte bara vi i Centerpartiet utan det är något alla partier står bakom.

Som Svensk medborgare finns det ett visst skydd och för andra hemlösa grupper tex. Romer är det inte lika självklart att man får hjälp. Eftersom jag personligen och Centerpartiet vet vilken otrolig kraft som finns i föreningslivet och vilket bra jobb dom kan göra där kommunens ansvar tar slut bjöd vi i Maj in till ett samtal med socialdirektör Eva Klingefors, olika föreningar i Umeå och allmänheten. Syftet med det mötet var att göra det bästa tillsammans. Jag tycker själv att det var ett lyckat möte som gett ortligt mycket både för oss som representerar socialnämnden, våra fantastiska medarbetare, föreningslivet och sist men inte minst för de hemlösa.

Kommunfullmäktige har just antagit en handlingsplan och tanken med det är att man med rätt insattser skall nå den överenskomna nollvisonen. Det är svårt att veta hur många hemlösa det finns idag men vid senaste redovisade mätningen 2011 fanns det 25hemlösa i Umeå

Jag upplever att vi i socialnämnden hade en stor enighet under förra mandatperioden. Den senaste mandatperioden har jag inte upplevt lika positiv.Det negative som smugit sig in i vårt gemensamma engagemang är Vänsterpartiets ologiska och icke verklighetsförankrade avsky mot private aktörer. Vi klarar inte bostadsbyggandet eller försörjningen av bostäder om vi inte samarbetar med de private aktörer som finns på bostadsmarknaden, det vet alla. Jag hoppas innerligen att det förändras till nästa mandatperiod.

Trots det finns det en agenda för att nå nollvisionen och det är jag ytters tacksam för.

Om vi lyckas skapa samverkansmodeller och tar fram ett samverkansavtal för privata fastighetsägare samtidigt som vi utveckla fler boendeformer mallen akut- och jourlägenheter kan vi komma en bit på väg.

Hemlöshet är en stor och svår fråga eftersom vi har olika orsaker till hemlösheten men i väldigt många fall handlar det om människor som har en psykisk ohälsa eller ett missbruk eller både ett missbruk och en psykisk ohälsa. Vi måste alltså jobba på bredden för att nå den uppsatta nollvisionen. Det måste finnas en fungerande sjukvård i hela landet, det måste finnas bostäder och det måste finnas hjälp att få när man har behov av det.

Jag är glad att vi i Centerpartiet tillsammans med våra allianskollegor satsat 2miljoner extra till IFO(individ och familjeomsorgen) i den budget vi lagt just i syfte att det skall finnas möjlighet att jobba för människor i utsatthet.

Utöver budgetförslaget tycker jag att vi i Socialnämnden tar ytterligare ansvar genom att bygga attefallare på befintliga tomter. På så sätt kan vi i Umeå kommun få fina gårdshus till våra befintliga byggnader. Gårdshus som kan användas för att förhindra bostadsbristen och hemlösheten i Umea.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.