Umeå kommun behöver en kärnkraftsolycksplan!

Umeå kommun behöver en kärnkraftsolycksplan!

Igår (2011.10.06) skrev VK om det nya kärnkraftverk som ska byggas i Pyhäjoki i Finland 20 mil från Umeå. För det första är det ytterst beklagligt att vårt grannland Finland inte satsar på förnyelsebar energi framför kärnkraften. Enligt FN:s klimatpanel IPCC, krävs det omedelbara satsningar för att möta klimatförändringarna.

Vindkraftverk och många andra förnyelsebara energikällor kan byggas på några månader.

Att prioritera förnyelsebar energi är både säkrare, billigare och mer hållbart än kärnkraft.

För det andra är det oroväckande att Holmlund (s) anser att kärnkraftverket inte berör oss (VK, 2011.10.06). Det är som att säga att landsgränser innebär en skyddsbarriär för kärnkraftsolyckor! Edward Ridl (m) känner ingen oro angående detta heller, och anser att Finland bygger de säkraste kärnkraftsverken i hela världen (Västerbottensnytt, 2011.10.06). Både Socialdemokraterna och Moderaterna försvarar kärnkraft på olika sätt.

Det är motsägelsefullt att man utan invändningar accepterar att Finland bygger kärnkraftverk så pass nära oss, samtidigt som kommunen har antagit miljömål och beslutat om miljösatsningar med målet att Umeå ska bli en hållbar kommun (2011.08.28).

Därför anser vi i Miljöpartiet de gröna att kommunen behöver en handlingsplan om en kärnkraftsolycka skulle ske samt att vi opponerar oss mot ett kärnkraftsbygge på andra sidan Östersjön.

Nanny Ålander

Gruppledare Miljöpartiet de Gröna

Nasser Mosleh

Vice gruppledare Miljöpartiet de Gröna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.