Nej till uranbrytning

 

Uranbrytning innebär ett allvarsamt hot mot miljön. Erfarenheter från länder där uranbrytning förekommit förskräcker. Förekomsten av prospektering efter uran innebär en risk för att uranbrytning faktiskt kan komma till stånd. Det lägger i sin tur en död hand över utveckling av annat slag på de orter där prospektering tillåts.

Vi bör ge klara besked till våra invånare att vi inte vill ha uranbrytning i vår kommun, då det medför att en starkt radioaktiv sörja kommer i dagen som restprodukt efter brytningen. De som bor i närheten och framför allt de som arbetar med uranbrytning blir mycket utsatta för radioaktiv strålning, som mångdubblar risken för cancer eller  risken för att barn föds med svåra genetiska skador.

2 kommentarer

  1. Eugen

    Nu är väl inte risken överhängande att det blir någon uranbrytning i Umeå kommun. Dessutom har du fel när det gäller riskerna med uranbrytning, de är inte större än med någon annan mineralbrytning om man använder rätt lakteknik och separationsteknik. Miljöproblemen med gruvdrift är mer generell när det gäller hantering av utvinningsavfallet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.